Mij geloofd nooit iemand

Dat klopt niet Janny. Je kunt ook gratis inloggen. Je krijgt hiervoor een beperkte toegang, maar verreweg de meeste artikelen kan je zo inzien.
FD vraagt hiervoor een kleine tegenprestatie:
Quote:
Met uw registratie op FD.nl krijgt u gratis toegang tot informatie van Het Financieele Dagblad b.v.
Als tegenprestatie wordt u enkele malen per jaar per e-mail geïnformeerd over producten of diensten van de onderdelen van de FD Groep, te weten Het Financieele Dagblad b.v. en BNR Nieuwsradio. Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
Probeer het maar eens:
Om u aan te melden, klikt u hier
Geen lease-tsunami
In het artikel 'Rechter vreest tsunami van leaseclaims' van 16 december zegt kantonrechter Klaartje Weverink-Berkhout dat er honderden zaken per week bij komen en er geen zaken afgaan. Wij herkennen dit beeld niet. Aan Dexia zijn afgelopen vier weken 97 dagvaardingen betekend op verzoek van ruim honderd eisers. Daar staat tegenover dat afgelopen maanden enkele honderden procedures zijn geroyeerd na een getroffen schikking, veelal op basis van de Duisenberg-regeling.
Kantonrechter Herman van der Meer wordt vervolgens geciteerd al zou er een 'tsunami van 15.000, 20.000, wie weet hoeveel leasezaken over de rechtbanken komen'. Ook dit aantal verhoudt zich niet tot de werkelijkheid voorzover wij die thans ervaren. Op dit moment zijn in den lande 2900 zaken tegen of door Dexia aanhangig, vertegenwoordigende 5100 cliënten. Deze groep vormt een bijna te verwaarlozen percentage van het totaalaantal cliënten van Dexia .
In diverse media stelt Leaseproces bv dat zij 20.000 van onze cliënten bijstaat. Wij kunnen dat niet verifiëren, maar stellen vast ongeveer 8500 klachtbrieven van Leaseproces te hebben ontvangen, terwijl tot op heden zestien collectieve dagvaardingen ten behoeve van 674 cliënten van Leaseproces zijn uitgebracht.
De Duisenberg-regeling biedt een goede oplossing voor het overgrote deel van deze cliënten. Het verzoek tot verbindendverklaring van deze regeling dat Dexia , de Stichtingen Leaseverlies, Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters onlangs bij het gerechtshof Amsterdam hebben ingediend, heeft mede tot doel om het aantal individuele procedures - en daarmee de belasting van het rechterlijk apparaat - zo veel mogelijk te beperken. Wij kunnen niet voorspellen hoeveel van onze cliënten na een eventuele toewijzing van het verzoek gebruik zullen maken van hun recht om te verklaren niet gebonden te willen zijn - de zogenaamde opt-out verklaring. Zaken van cliënten die thans tegen Dexia procederen, maar die geen opt-out verklaring inzenden, zullen alsdan kunnen worden geroyeerd. Of er ook nieuwe zaken zullen bij komen, valt niet te zeggen, maar die zaken zouden er dan naar alle waarschijnlijkheid ook zonder verzoek om verbindendverklaring wel zijn gekomen.
Ben Knüppe en Jos Brumagne, raad van bestuur Dexia Bank, Amsterdam
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad (13-01-2006)
Aan Dexia zijn afgelopen vier weken 97 dagvaardingen betekend op verzoek van ruim honderd eisers.
Het verzoek tot verbindendverklaring van deze regeling dat Dexia , de Stichtingen Leaseverlies, Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters onlangs bij het gerechtshof Amsterdam hebben ingediend, heeft mede tot doel om het aantal individuele procedures - en daarmee de belasting van het rechterlijk apparaat - zo veel mogelijk te beperken.
Door toezichtswet aan schandpaal
AMSTERDAM - De reputatie van financiële instellingen staat op het spel bij de invoering van de nieuwe Wet financieel toezicht (Wft). Het risico bestaat dat zij onterecht aan de schandpaal worden genageld. Dat kan hun miljoenen euro's aan schade opleveren en hun mogelijk zelfs de kop kosten.
Voor banken en verzekeraars kan de nieuwe Wft, die per 1 juli van dit jaar moet ingaan, ingrijpende gevolgen hebben. Volgens deze wet zijn financiële toezichthouders als de AFM en de Nederlandsche Bank voortaan verplicht om direct publiek te maken wanneer zij een boete uitdelen aan een financiële instelling, zonder een oordeel van de rechter af te wachten. De financiële schade voor deze bedrijven kan enorm zijn, zegt Cees van Riel, hoogleraar corporate communication aan de Erasmus Universiteit: 'Het gaat hier over veel meer dan één miljoen. Niet alleen kan de beurskoers dramatisch omlaaggaan, maar ook kan het hele marktpotentieel onderuit worden gehaald. Een bedrijf kan hier echt aan ten onder gaan om de simpele reden dat financiële dienstverlening voor honderd procent een kwestie van vertrouwen is. Consumenten zullen reageren zoals bij Dexia in de Legio Lease-affaire: ze willen niets meer met zo'n instelling te maken hebben.'
Problematisch voor bedrijven is verder dat ze pas achteraf in beroep kunnen gaan. 'Het uitgangspunt zou moeten gelden dat je pas gestraft hoort te worden op het moment dat een rechter vindt dat het terecht is. Dat beginsel dreigt in het gedrang te komen', zegt Guido Roth, effectenrechtadvocaat bij Spigthoff. De Nederlandse Vereniging van Banken vindt daarom dat banken het recht moeten krijgen om publicatie op te schorten tot de rechter een oordeel heeft geveld. 'Anders heeft, op het moment dat de boete wordt opgelegd, al op de voorpagina van De Telegraaf gestaan dat bank x of y iets heeft misdreven. Als de rechter een jaar later zegt dat dit niet terecht was, dan komt die correctie niet meer op de voorpagina. Als deze überhaupt nog in de krant komt', aldus NVB-directeur Hein Blocks.
MEREL STIKKELORUM
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad
'Anders heeft, op het moment dat de boete wordt opgelegd, al op de voorpagina van De Telegraaf gestaan dat bank x of y iets heeft misdreven. Als de rechter een jaar later zegt dat dit niet terecht was, dan komt die correctie niet meer op de voorpagina. Als deze überhaupt nog in de krant komt', aldus NVB-directeur Hein Blocks.
'Het uitgangspunt zou moeten gelden dat je pas gestraft hoort te worden op het moment dat een rechter vindt dat het terecht is. Dat beginsel dreigt in het gedrang te komen', zegt Guido Roth, effectenrechtadvocaat bij Spigthoff. De Nederlandse Vereniging van Banken vindt daarom dat banken het recht moeten krijgen om publicatie op te schorten tot de rechter een oordeel heeft geveld.
Een bedrijf kan hier echt aan ten onder gaan om de simpele reden dat financiële dienstverlening voor honderd procent een kwestie van vertrouwen is.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten