Op het ANP is een persbericht geplaatst over de hoorzittingen en de Duisenberg regeling.
Ernstige bezwaren tegen verbindend verklaren Duisenbergregeling
Hier de link:
http://www.perssupport.nl/Home/Persberi ... emId=79482
Groeten,
Piet
Van de grote financiële affaires die de fall-out van de jaren negentig vormen, onderscheidt de aandelenlease-affaire zich als leverancier van rechtszaken.
Kwantitatief, maar ook kwalitatief. Zo wordt vandaag een juridische noviteit toegevoegd aan de vele duizenden procedures die al over het beleggen met geleend geld zijn gevoerd.
Voor het Amsterdamse Gerechtshof eist Dexia Bank Nederland samen met zijn vroegere tegenstanders Vereniging van Effectenbezitters, Consumentenbond en one-issue-belangenbehartigers Leaseverlies en Eegalease dat de schikking die zij onderling overeen zijn gekomen algemeen verbindend wordt verklaard voor Dexia -klanten met een aandelenleasecontract.
Een noviteit, onder meer omdat dit een van de eerste twee pogingen is om via de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade (Wcam) een schikking op te leggen aan betrokkenen. De oorspronkelijke reden voor deze wet was het collectief afwikkelen van schade door ondeugdelijke farmaceutische producten. Maar de afwikkeling van de schade van een ondeugdelijk financieel product zou nu wel eens het spits van de Wcam af kunnen bijten. Daarnaast loopt nu overigens wel een verzoek om de schaderegeling voor het ondeugdelijke DES-medicijn aan alle DES-gebruikers op te leggen.
Het Gerechtshof trekt tot en met vrijdag vier dagen uit voor dit aandelenleaseproces. Ruim 300 mensen hebben zich aangemeld om de zaak als belangstellende bij te wonen. Dat is voor een Nederlands proces ongekend veel. De verwachte belangstelling is zo groot dat het Gerechtshof voor de behandeling uitwijkt naar een congrescentrum, het Amsterdamse Expo XXI.
De zaal heeft 400 zitplaatsen. Als die gevuld zijn, wordt niemand meer toegelaten, waarschuwt het hof. Om daar 'dringend' aan toe te voegen 'zo veel mogelijk al om 08.00 uur' aanwezig te zijn. Dat is anderhalf uur voor het begin van de procesdag - zo'n beetje de duur van de incheckprocedure voor een transatlantische vliegreis.
Het verzoekschrift van de bank en de belangenbehartigers om hun Duisenberg-schikking algemeen verbindend te verklaren, strekt zich uit over 40 ordners. Er zijn 60 verweerschriften tegen ingediend namens honderden mensen en vier verenigingen en stichtingen. Die vinden in de Duisenberg-schikking onvoldoende genoegdoening voor de schade van aandelenlease.
De schikking heet naar de inmiddels overleden oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg. Die vond begin vorig jaar Dexia bereid euro 1 mrd uit te trekken voor het al maar aanzwellend rumoer over de tegenvallende aandelenleaseproducten van dochter Legio Lease. Dexia was hiertoe bereid toen de vorige Legio Lease-eigenaarAegon een steentje van euro 218 mln wilde bijdragen. De tegemoetkomingen van Dexia naar de klanten zijn divers, maar de belangrijkste is dat twee derde van de eventuele restschuld na afloop van het contract wordt kwijtgescholden. Zes dagen geleden is de schikking plotsklaps uitgebreid met de mogelijkheid dat een leasecontract ook voortijdig kan worden beëindigd en twee derde restschuld wordt geschrapt.
Het belang van de rechtszaak overstijgt Dexia en zijn 400.000 aandelenleaseklanten. Andere verzekeraars en banken hebben nog eens 300.000 aandelenleasecontracten verkocht. Met name Aegon enFortis , maar ook kleinere producenten als Achmea en DSB, zijn geconfronteerd met procederende aandelenleaseklanten. Als het hof de Dexia -schikking bindend verklaart, kan dat een oplossing wijzen voor slepende conflicten die andere leaseproducenten teisteren.
Het hof deelt de heksentoer waar het vandaag aan begint op in 29 deelvragen. Maar de kern lijkt dat het moet beoordelen of twee derde kwijtschelding van een restschuld een redelijke compensatie is voor de kennelijke gebreken in aandelenleaseproducten.
Aandelenlease-zaak
VASCO VAN DER BOON
Het hof deelt de heksentoer waar het vandaag aan begint op in 29 deelvragen. Maar de kern lijkt dat het moet beoordelen of twee derde kwijtschelding van een restschuld een redelijke compensatie is voor de kennelijke gebreken in aandelenleaseproducten.
Aandelenlease-zaak
Criticasters van schikking aandelenlease aan zet
AMSTERDAM (ANP-AFX) - Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich deze week over de schikking die is getroffen in het conflict rond aandelenlease. Dexia Bank Nederland en vertegenwoordigers van ontevreden beleggers willen de zogenoemde Duisenberg-regeling laten opleggen aan alle betrokken beleggers.
Klanten die het niet eens zijn met het compromis dat vorig jaar juni werd gesloten onder regie van wijlen Wim Duisenberg krijgen van dinsdag tot en met vrijdag de kans om hun kritiek te spuien.
Het gerechtshof verwacht een flinke opkomst bij de hoorzittingen en is daarom uitgeweken naar een grote zaal aan de Amsterdamse Zuidas. De schikking heeft betrekking op circa 350.000 contracten voor aandelenlease.
Diverse groeperingen van beleggers hebben al laten weten dat zij zich verzetten tegen de schikking. De Stichting Platform Aandelenlease, de Vereniging Consument & Geldzaken en de Stichting Juniorlease bijvoorbeeld bekritiseren de regeling omdat deze te mager zou zijn. Een deel van hun achterban verkiest een rechtszaak tegen Dexia boven een schikking.
Het compromis met Dexia is in het voorjaar van 2005 tot stand gekomen. De bank sloot de overeenkomst met de Stichting Leaseverlies, de Stichting Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. De regeling houdt kortweg in dat klanten die een schuld hebben overgehouden aan hun beleggingsavontuur twee derde van dat bedrag gecompenseerd krijgen.
Op basis van de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade wordt nu geprobeerd de schikking aan alle klanten van Dexia op te leggen. Als het gerechtshof dat accepteert, kunnen beleggers nog wel individueel aangeven dat zij weigeren akkoord te gaan met het compromis. Op die manier behouden ze het recht om een zaak tegen Dexia aan te spannen.
Een ander punt naar aanleiding van de pleidooi van mr. Meijer:
Het hof heeft Dexia gevraagd of zij zouden willen meewerken aan een eventueel onderzoek door een onafhankelijk deskundige naar de aandelenaankoop. Dexia is hierop ingegaan, door als dit gevraagd wordt hieraan wel mee te willen werken.
en wanneer zij door een uitspraak van de rechtbank met een eenzelfde bevel, net doet of haar neus bloed.Dexia is hierop ingegaan, door als dit gevraagd wordt hieraan wel mee te willen werken
Er wordt op korte termijn een deskundige gevraagd (van een onafhankelijke instantie, dus niet De Nederlandsche Bank) om dit onderzoek te doen.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten