'We worden gewoon belazerd.'

Berichtdoor DutchCredit » wo 31 aug 2005 8:24

'Misleiding door ANWB is niet hard te maken'
Publicatiedatum: 31-8-2005

VAN ONZE REDACTEUR

AMSTERDAM - De ANWB heeft niet de plicht zijn leden actief voor te lichten over het risico van dubbel verzekeren. Dat zegt de Consumentenbond in reactie op het verhaal dat de ANWB al jaren geleden zou hebben verzwegen dat circa 410.000 leden dubbel verzekerd zijn bij pech onderweg. 'Juridisch gezien is misleiding niet hard te maken', aldus een woordvoerster van de Consumentenbond dinsdag. 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid na te gaan of ze dubbel verzekerd zijn.' De Consumentenbond zegt echter wel dat als bewezen kan worden dat de ANWB om commerciële redenen - lees: angst voor inkomsten- of ledenverlies - informatie heeft achtergehouden, dat 'niet fris' klinkt. Meer dan honderdduizend ANWB -leden zegden vorig jaar hun lidmaatschap op. Op de ANWB -website verdedigde directeur Guido van Woerkom zich dinsdag uitvoerig tegen de geuite beschuldigingen: 'De ANWB misleidt de leden op het punt van dubbeldekkingen niet. Leden die er aan de telefoon of in de winkels vragen over stellen, krijgen gewoon een eerlijk antwoord.'

Een boze medewerker van de ANWB bracht maandag via de Telegraaf een interne notitie naar buiten. Daarin staat onder meer dat om commerciële redenen leden niet bewust moeten worden gemaakt van de dubbeldekkingen.

ANWB -leden hebben via de eigen auto-importeur of leasemaatschappij recht op hulp en zijn daarnaast gemiddeld euro 50 per jaar kwijt aan het lidmaatschap van de Wegenwacht. Door de dubbeldekkingen te 'maskeren' zou de ANWB op die manier meer dan euro 20 miljoen per jaar incasseren. In het betreffende rapport, 'Zorgeloos Onderweg', staat dat 'wanneer leden zich bewust worden van de dubbeldekkingen die er bestaan, een fors ledenverlies van zowel Wegenwacht als van de ANWB dreigt'.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

Zie ook:
Leden misleid door ANWB
ANWB en Consumentenbond waren van oorsprong echte consumentenorganisaties
ANWB: informatie achtergehouden? (Netwerk)
'Zorgeloos Onderweg'
ANWB-reactie op beschuldiging artikel Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » wo 31 aug 2005 21:06

Schattingen ambtelijke top

Remkes wil opheldering corruptiecijfer

Door een onzer redacteuren


DEN HAAG, 31 AUG. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil opheldering van een aantal topfunctionarissen over hun inschattingen van het percentage politici en ambtenaren in Nederland dat corrupt zou zijn.


Leidinggevenden van ministeries, provincies en de rechterlijke macht gaven eerder dit jaar ten behoeve van een onderzoek naar de aard en omvang van corruptie in Nederland aan dat naar hun inschatting één op de twintig politici corrupt zou zijn. Voor ambtenaren zou dat percentage 3,2 procent zijn. Zij gaven deze inschattingen in een corruptieonderzoek uitgevoerd door de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Deze 'corruptieperceptie' van de top van het openbaar bestuur wijkt sterk af van de officiële cijfers over corruptie bij de overheid.

Remkes zal op korte termijn een 'rondetafelgesprek' organiseren met een aantal topfunctionarissen om te achterhalen waar deze opvattingen op gestoeld zijn, zo schrijft waarnemend minister Verdonk van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer over het onderzoek.

Volgens officiële cijfers, zo blijkt uit het WODC- onderzoek, worden in het openbaar bestuur gemiddeld 130 onderzoeken naar ambtelijke corruptie uitgevoerd. Dat resulteert jaarlijks in ongeveer 50 strafrechtelijke onderzoeken door het openbaar ministerie.

Het onderzoek vloeit voort uit de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid (de 'bouwfraude') die 'aard en omvang van corruptie in het openbaar bestuur' moest blootleggen. Daarin zijn de onderzoekers maar ten dele geslaagd, omdat corruptie of meldingen daarvan zelden goed worden geregistreerd en dan ook nog onder verschillende definities. In het onderzoek zijn alleen de registraties van daadwerkelijke corruptie in kaart gebracht. De randverschijnselen ervan, zoals vriendjespolitiek, belangenverstrengeling of collusie, werden niet geïnventariseerd.

Volgens Verdonk leiden de gegevens uit het onderzoek tot 'relativerende conclusies over de omvang van ambtelijke corruptie in Nederland'.

In de brief wordt verder aangekondigd dat de registratie van integriteitsschendingen wordt verbeterd omdat daardoor ,,meer inzicht kan worden verschaft in de werkelijke omvang van corruptie in het openbaar bestuur in Nederland''. In een nog te verschijnen nota van het kabinet over corruptiebestrijding zal daar nader op worden ingegaan.


31 augustus 2005


NRC Handelsblad
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » vr 2 sep 2005 10:16

Nederlandse brouwers verdacht van kartelafspraken


Gepubliceerd op vrijdag 02 september 2005

ENSCHEDE (ANP) - De Europese Commissie verdenkt vier bierbrouwers in Nederland van overtreding van de Europese mededingingsregels. Grolsch, Heineken, Bavaria en de Nederlandse poot van het Belgische Interbrew zijn hiervan officieel op de hoogte gesteld.

Het onderzoek naar deze kwestie loopt al jaren. Vijf jaar geleden deden medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op verzoek van de Europese Commissie invallen bij de vier brouwers. Dat heeft nu geleid tot een formele aanklacht.

Een woordvoerder van Grolsch wilde vrijdag geen inhoudelijk commentaar geven op de aanklacht. Het overtreden van de mededingingsregels zou zich in de periode vóór 2000 in Nederland hebben afgespeeld.


Bron: www.planet.nl

Zie ook (8 september):

http://www.volkskrant.nl/economie/1126071771483.html
Laatst bijgewerkt door woest op do 8 sep 2005 9:08, in totaal 1 keer bewerkt.
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor DutchCredit » za 3 sep 2005 16:50

Schade na handel in vertrouwen
Publicatiedatum: 1-9-2005

KO VAN GEND

Hoe komt het toch dat volwassen en intelligente mensen in afhankelijke situaties zo vaak het slachtoffer worden van hun grenzeloos en bijna kinderlijk aandoend vertrouwen? Een mogelijke verklaring is dat ook op latere leeftijd bij onzekerheid over het eigen kunnen de behoefte blijft bestaan aan een soort van vaderlijke ondersteuning. De van oplichting verdachte zakenman René van den B. lijkt deze rol buitengewoon goed te hebben vervuld.

Bij het ouder worden verliezen we niet de eigenschap om de signalen op te vangen die kenmerkend zijn voor een veilige omgeving. We zullen daardoor in afhankelijke situaties bescherming zoeken bij personen of instanties die mede door hun aanzien en gezag vertrouwenwekkende betrokkenheid uitstralen. Als dan deze autoriteit niet bij machte blijkt te zijn het opgewekte beeld gestand te doen, maar zelfs het eigenbelang vooropstelt, vormen verbijstering en ongeloof de bron van soms langdurige cognitieve dissonantie.

Het vermogen bij kinderen iets te leren zorgt er voor dat we al op jonge leeftijd het belang inzien van spelregels. Bij afwezigheid van regels onderhandelen we als kinderen dan ook met elkaar, zodat het spel naar ieders tevredenheid gespeeld kan worden. Rekening houden met de spelregels binnen het gezin en met elkaars belangen vormt samen met ons karakter het fundament van ons sociaal-maatschappelijk gevormde coëxistentie. Gezien de recente rechtspraak dienen consumenten rekening te houden met het gegeven dat financiële instellingen in hun marketing aansluiting zoeken op het aldus gevormde vertrouwen.

In de tijd waarin de huidige generatie volwassenen is opgegroeid was het voor de ouders ondenkbaar hun kinderen te waarschuwen voor de financiële gevaren zoals die zich nu voordoen. Onbekend met de verminderende bescherming van wet- en regelgeving heeft de consument niet tijdig het belang kunnen inzien van de toegenomen eigen verantwoordelijkheid. Als de bescherming van wet- en regelgeving achterblijft bij verruiming van financiële diensten en de integriteit kan worden 'uitbesteed' aan tussenpersonen, ontstaat het gevaar dat bij te veel vertrouwen het eigenbelang van de handel kan prevaleren.

Zo kon van den B. zonder enige hinder financiële seminars organiseren en via Fortis -bank gemakkelijk geld van cliënten lenen. Dat uitgerekend vanuit de bancaire branche het verwijt komt dat cliënten verblind door hebzucht geld uitleenden is opmerkelijk, te meer daar door toedoen van een bankinstelling het nu niet duidelijk is in welke maten er spaargeld of crimineel geld is geleend.

Binnen de gereguleerde markt is het bekend dat de wetgever er voor heeft gekozen Europese richtlijnen voor het aantonen van beurstransacties niet in de wetgeving op te nemen met als bijkomend nadeel dat hierop ook geen controle mogelijk is. Tevens kunnen er zonder vergunning boven een variabel vrijstellingsbedrag financiële transacties verricht worden. Door liberalisering en deregulering zijn namelijk in 1992 de mogelijkheden voor professionele geldverstrekkers verruimd en is de regelgeving versoepeld voor private kredietverlening zonder zekerheden. De gedachte was dat mede door adequate informatieverstrekking consumenten voldoende beschermd zouden zijn. Als het fout zou gaan kon DNB bovendien bedragen beneden de vrijstellingsgrens opeisen. Of er onwetmatig is gehandeld lijkt zich dan ook eerder te concentreren op de vraag of de schriftelijke schuldbekentenissen voldoen aan wetgeving ten aanzien van verpanding.

In de gereguleerde markt zouden wet- en regelgeving samen met de plicht tot het voeren van een ordentelijke administratieve organisatie en interne controle beleggers voldoende bescherming moeten bieden. Helaas doen de bestuurlijke boetes die de AFM in de afgelopen jaren heeft opgelegd anders vermoeden en blijkt het gevaar in een vertrouwensrelatie met name verscholen te zitten in de onduidelijkheden over kredietverstrekking en de mogelijkheden voor banken transacties naar eigen inzicht uit te voeren. Door onder andere de complexiteit van wet- en regelgeving dien aangaande en het te kort aan geschikte juristen worden gedupeerden desondanks niet of nauwelijks schadeloos gesteld.

Voor honderden gedupeerden wordt 15 september mogelijk de belangrijkste dag in hun leven. Dan zal namelijk blijken of een tussenpersoon in staat is de beloofde 70 miljoen euro aan Van den B. te overhandigen. Helaas moet de kans daarop niet te hoog worden ingeschat. In de valutahandel heeft Van den B. in het verleden reeds tientallen miljoenen euro's verspeeld en door zijn gevangenneming neemt de kans op een goede afloop alleen maar af nu hij niet in de gelegenheid wordt gesteld het geld persoonlijk op te halen en naar verluidt nu zelf het slachtoffer dreigt te worden.

Door onduidelijkheid over de beschermende werking van wet- en regelgeving dienen consumenten zich te verdiepen in alle mogelijke gevaren van financiële contacten. Een eventuele rechtszaak biedt in dezen de gelegenheid de eigen verantwoordelijkheid op de uitkomst af te stemmen. Het is verstandig nu al te beseffen dat, door het geschonden vertrouwen, de waarschijnlijkheid van fraude afneemt. Maar als de benodigde bescherming ontbreekt, neemt de verleiding om te frauderen evenredig toe.

Ko van Gend is rijksambtenaar.
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » za 3 sep 2005 17:17

Klanten wonderbelegger zelf op zoek naar waarheid
3 september 2005

Detectives traceren ’man van 70 miljoen’

door Bert Huisjes

AMSTERDAM, zaterdag
Een internationaal recherchebureau heeft de vermoedelijke zakenpartner van wonderbelegger René van den Berg getraceerd. Het gaat om de mysterieuze Joegoslaaf Dragan Petrovic, die minimaal 45 miljoen euro ontving.


Aan deze Joegoslaaf verstrekte Van den Berg, naar eigen zeggen, tientallen miljoenen van beleggers in contanten. Hem werd daarbij mondeling beloofd dat hij voor deze ’belegging’ 70 miljoen euro zou terugkrijgen.

De partner is, volgens de detectives, een in Marbella wonende Joegoslaaf met de Zwitserse nationaliteit. Het recherchebureau Ultrascan Advanced Global Investigations heeft dat aan zijn cliënten meegedeeld. Het bureau verricht internationaal onderzoek voor 57 gedupeerden.

Privé-vliegtuig
Het recherchebureau beschikt inmiddels ook over een foto van de vermeende partner van Van den Berg. De man staat bekend als zeer vermogend, en is onder meer lid van een exclusieve golfclub. Ook vonden de speurders de facturen met betrekking tot de aanschaf van een privé-vliegtuig.

Hoewel volgens Van den Berg nooit contracten tussen beiden zijn ondertekend, hebben de detectives afgelopen weken aanwijzingen gevonden die zouden aantonen dat de getraceerde Petrovic de juiste man is.

Zo waren zij beiden twee jaar geleden op dezelfde datum op het Zwitserse notariskantoor, Truehand Moc AG, aan de Gotthardstrasse in Zug, stelt het detectivebureau. Juist bij dit kantoor stortte Van den Berg eenmaal 24 miljoen euro, en later nog eens 21 miljoen, blijkt uit het onderzoek van curator A. van Hees naar de verdwenen miljoenen.

Uit de kwitanties van de miljoenentransactie blijkt dat het geld direct weer in contanten werd opgenomen. Een woordvoerder van het recherchebureau stelt dat het vooreerst niet kan ingaan op de achtergrond van Petrovic. „Er zijn meer opvallende verbanden met Zwitserland, ook in opzicht van familie.” Volgens opdrachtgevers van Ultrascan is vermoedelijk sprake van een topfiguur uit de Servische onderwereld.

Nevelen
Curator Van Hees stelde gisteren dat hij de rapportage heeft opgevraagd van het bureau. „Deze partner is tot nog toe in nevelen gehuld. De heer Van den Berg heeft nooit informatie willen geven over diens verblijfplaats; hij zei alleen te beschikken over een mobiel nummer. Dat wordt niet opgenomen. Ook repte hij van ontmoetingen in Marbella. Anonieme zegslieden hebben ook mij meermalen het signaal gegeven dat het gaat om een milieu waarin zoeken niet zonder risico is”, aldus Van Hees. „Dat aspect klinkt dus zeker niet onbekend.”


FOTO
•Dragan Petrovic

Van Hees zou de getraceerde Petrovic graag horen over het ’enorme tegoed’ dat Van den Berg bij hem zegt te hebben.

Volgens Van den Berg kan híj alleen contact opnemen met Petrovic om zodoende het geld voor zijn gedupeerden terug te halen. Hij probeert daarom al weken vrij te komen. Tegenover anderen zou de belegging mogelijk worden ontkend, of zou de transactie in groot gevaar komen.

Volgens Van den Berg is het geld belegd in Tsjechische grond. Opvallend is dat het onderzoek naar Dragan Petrovic ook aanwijzingen in deze richting heeft opgeleverd. Een internationaal transportbedrijf in Belgrado van de Servische familie Petrovic blijkt ook te beschikken over een bedrijf met grond, zeer dicht bij de luchthaven in Praag.

Van den Berg verkondigde dat hij per 15 september iedereen zal terugbetalen, omdat hij dan de beloofde 70 miljoen ontvangt.

Garantie
Zijn advocaat, mr. K. Vink, stelt dat deze garantie vervalt nu zijn cliënt vast blijft. Hij kon gisteren niet reageren op het werk van de particuliere rechercheurs.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » ma 5 sep 2005 8:05

De mist rond beleggingspolissen blijft
Publicatiedatum: 5-9-2005

TON DIETEN

AMSTERDAM - 'Vanuit ons instituut pleiten we al jaren voor transparantie', zegt Ombudsman Verzekeringen Jan Wolter Wabeke tegenover deze krant. Hij reageert op berichten dat Postbank de fondsstructuur bij beleggingsverzekeringen vereenvoudigt. Dubbele beheerskosten verdwijnen. Postbank beoogt hiermee ook een verbetering van de transparantie.

Wabeke voegt meteen toe dat bij hem geen klachten zijn voorgelegd over de Postbank. Daar kan en wil hij dan ook niet op reageren. Over de hoogte van tarieven gaat hij sowieso niet. 'Dat is de vrije markt.' Het gaat de Ombudsman erom dat de kosten zichtbaar zijn en dat de verzekeraars zich houden aan hun afspraken.

Ondoorzichtige kosten bij beleggingsverzekeringen zijn al jaren een doorn in het oog van beleggers. Inclusief van de Ombudsman Verzekeringen. Polishouders krijgen tegenvallende opbrengsten uit hun verzekeringen, die gekoppeld zijn aan beleggingsfondsen waarbij de polishouders het beleggingsrisico dragen.

Tussenpersonen en verzekeraars zijn te gretig of zijn ondeskundig bij de verkoop van deze producten. Hoewel de fiscale aantrekkelijkheid wel is verminderd, gaan er nog altijd grote sommen geld richting deze producten.

'Vroeger was er over de transparantie niets geregeld', zegt Wabeke. 'Schoorvoetend wordt het wel beter.' Maar er is nog steeds geen wet die verzekeraars verplicht openheid te geven over hun kosten. 'Het is soms erg mistig en de kosten zitten soms verstopt.'

AFM deed vorig jaar onderzoek naar gewone beleggingsfondsen en ontdekte toen allerlei tekortkomingen. Daar zijn nu maatregelen tegen genomen. Fondsen zijn wettelijk verplicht hun totale kosten te rapporteren, inclusief de kosten voor het beheer. Ook moeten zij een indicatie geven over de kosten die gemoeid zijn met de wisselingen van de onderliggende beleggingen.

De AFM is nu eindelijk ook beleggingsverzekeringen op het spoor. Het was de toezichthouder inmiddels wel gebleken dat die evenveel aandacht verdienen als gewone fondsen. De AFM sluit niet uit dat de situatie zelfs erger is.

Dat er meer mis is blijkt ook uit wat er in juni bij Nationale-Nederlanden aan het licht kwam. De verzekeraar is in de fout gegaan met het rendementsberekeningen. De polishouders kregen verkeerde rekenvoorbeelden voorgeschoteld. Daardoor leek het alsof zij aan het einde van de looptijd van de polis meer zouden ontvangen dan in werkelijkheid het geval was. De dochter van ING komt 350.000 klanten tegemoet voor zo'n euro 65 mln.

AFM ging tot actie over en vroeg eind juli alle verzekeraars of de beloofde rendementen die op beleggingsverzekeringen worden voorgespiegeld, niet te hoog zijn. De verzekeraars kregen vier weken de tijd om dit te melden. Die periode is inmiddels voorbij.

'De gegevens zijn binnen, zegt een woordvoerster van de AFM. 'We zijn zeer tevreden over de respons, we hebben van iedereen een reactie ontvangen.' De AFM hoopt het onderzoek nog dit jaar af te ronden.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » ma 5 sep 2005 8:43

Verscherpt toezicht
Publicatiedatum: 11-11-2004

De branche van financiële instellingen en haar intermediairs loopt te hoop tegen de nieuwe ordening van het aanbod door de overheid en de daarmee gepaard gaande uitvoeringskosten. De oorzaken van falende marktwerking liggen echter in de eerste plaats aan de vraagzijde. Een foute diagnose zadelt consumenten straks op met sterk stijgende tarieven.

Ik bepleit niet méér regels. Waar het aan schort, is handhaving van regels. Twee voorbeelden uit de leaseaffaire.

De zorgplicht van effecteninstellingen geldt al sinds 1995 via de verplichte opstelling van een risicoprofiel, om te voorkomen dat de klant een niet-passend product krijgt aangepraat. Van controle op naleving was geen sprake.

Voorbeeld twee. Volgens de Wet Toezicht Effectenverkeer mag alleen een vergunninghoudende tussenpersoon een bepaald leaseproduct adviseren. Misschien wel 99 procent van de intermediairs in aandelenlease had niet zo'n vergunning. En de verantwoordelijke minister, ook toen Zalm, zijn ambtenaren en toezichthouders dwongen geen naleving van die plicht af.

Sinds enkele jaren is het geloof in werkende aanbodmarkten omgeslagen in geloof in beter toezicht op aanbieders, meer regels ook. Ik blijf een ongelovige. De kosten van het toezicht, niet alleen de tientallen miljoenen van een opgetuigde AFM, maar ook de honderden miljoenen extra uitvoeringskosten bij financiële instellingen komen, via afwenteling in de tarieven, uiteindelijk bij de consument. Aandacht voor de gebrekkige 'countervailing power' van consumenten vanuit de vraagzijde van het marktproces verdient prioriteit boven het dure en verkeerde medicijn van nog meer regeltjes en nog meer AFM-scheidsrechters.

Anton Weenink, bestuurssecretaris Vereniging Consument & Geldzaken , Amsterdam
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » ma 5 sep 2005 8:54

Louche handel lokt beleggers
Trouw 28-04-2001


Beleggen is nooit risicoloos.

Naast het risico van koersfluctaties loopt u het risico opgelicht te worden. Cijfers in welke mate dit gebeurt zijn nog niet voorhanden, maar naar schatting zwichten elk jaar enkele duizenden Nederlanders voor de lokkende verkoopargumenten van louche handelaren. En dat zijn er altijd een paar duizend te veel, of u nu een paar gulden of een paar ton verliest.

'Maar er wordt toch toezicht gehouden', zult u zeggen. Dat klopt, maar het probleem is dat dit toezicht niet helemaal volledig is. De Nederlandsche Bank (DNB, 020-5243361, www.dnb.nl), de Verzekeringskamer (055-3576677, www.pvk.nl) en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (020-55335200, www.ste.nl) controleren de financiële instellingen.

De banken en verzekeraars worden volledig gecontroleerd. Op het terrein van beleggings-instellingen bestaat echter een lacune in de wetgeving waar instellingen met minder eerlijke doelstellingen gretig gebruik van maken. Hoe gretig, dat is in opdracht van het ministerie van financiën onderzocht door de onderzoeksschool verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Nijmegen. De directie van de onderzoeksschool laat weten dat het concept van het rapport waarin 'het belegde individuele vermogen anders dan in beleggingsinstellingen wordt onderzocht', bij het ministerie ter bespreking ligt. Er kan nog geen openheid over de uit-komsten worden gegeven. Doel is om eventueel te komen tot een veranderde wetgeving.

In Nederland zijn naar schatting vijfentwintig dubieuze beleggingsinstellingen actief. Ze houden zich met name bezig met beleggingen in diamant, teakhout, struisvogels en de zogenaamde piramidefondsen.

Zo zit Ad Lagerwaard, de man achter het in de jaren negentig actieve diamantenbeleggings-fonds Albeco, nog achter slot en grendel en werd hij veroordeeld tot het betalen van ruim 21 miljoen aan gedupeerde beleggers. Lagerwaard beloofde investeerders om van hun inleg nieuwe diamanten aan te kopen, in plaats daarvan bleken de gelden te zijn doorgesluisd naar diverse complexe vennootschapsconstructies.

Een intrigerende en zeer complex frauduleus valutahandelsnetwerk betrof het vanuit Zwitserland opererende Innotrend trading AG. Dit bedrijf werkte via agressieve telemarketing-methoden en beweerde dat het ingelegd vermogen werd belegd in valuta. Beleggers zagen nooit meer een cent terug.

Tot slot nog een wel heel ludieke manier om aan geld te komen: voor 3500 gulden wordt de belegger eigenaar van een struisvogelkuiken! Het van oorsprong Britse OFC voorspelde een sterk toenemende vraag naar struisvogelproducten. Als de volgroeide struisvogel eenmaal geslacht wordt, zo was de redenering, zou een rendement van minimaal 100 procent worden behaald op vlees, leer en veren.

Opvallende overeenkomst bij al deze instellingen is dat ze alle valselijk gebruikmaakten van de namen van gerenommeerde banken of verzekeringsmaatschappijen als referentie. Informeerde men verder dan bleken deze instellingen van niets te weten. De belegger moet altijd navragen bij DNB of STE of de instelling geregistreerd staat. Soms beweert men het doodleuk, maar blijkt het niet het geval.
Ook kan men navraag doen bij een organisatie die opkomt voor de rechten van de belegger, de sinds 1994 bestaande belangen- en adviesvereniging Consument en Geldzaken (020-6849055).

Anton Weenink is jurist van de vereniging en houdt zich bezig met geldzaken in de breedste zin van het woord (onder meer beleggingsinstellingen, banken, verzekeringen). Zijn advies luidt: "Voorkomen is beter dan genezen. Voordat de consument een fonds selecteert, moet hij altijd advies inwinnen bij DNB of STE." De vereniging heeft een boekje uitgegeven: 'Beleggingsfondsen onder de loep' (ISBN 90-76002-02-9, ƒ 24,90 op rekening 5587017 van de Vereniging Consument & Geldzaken te Amsterdam, o.v.v. titel van het boek). Dit gaat in op de risico's van ieder beleggingsfonds.

"Wellicht dat er in de toekomst iets gaat veranderen op het terrein van de wetgeving, maar momenteel kampen we nog steeds met een lacune waardoor bepaalde frauduleuze instellingen hun gang kunnen blijven gaan", zegt Weenink. "De belegger moet tegenwoordig vooral rekening houden met een vijftiental beleggingsinstellingen in teakhout, dit zijn constructies die veelal buiten de reikwijdte van de wet vallen."

Een aantal jaren geleden heeft Consument en Geldzaken, minister Zalm gewezen op de lacune in de toezichtswetgeving (Wet Toezicht Beleggingsinstellingen). "Die gaat er echter tot op heden van uit dat het de verantwoordelijkheid is van de belegger zelf. De informatie van De Nederlandsche Bank is wel veranderd. Door het ontstaan van een telefonische informatielijn zijn de gegevens transparanter dan enkele jaren geleden."

Ilse Kuiper
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » di 6 sep 2005 7:56

Weerstand in Kamer tegen kredietloterij
6 september 2005

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, dinsdag
Het is onwenselijk dat kredieten verkocht worden waarbij consumenten de kans wordt geboden het krediet terug te winnen, zoals verzekeraar Ohra nu doet.


CDA-Kamerlid Myra Koomen trekt hierover aan de bel bij de ministers Zalm en Donner.
Koomen betwijfelt of de zorgplicht voldoende nageleefd wordt als een krediet verstrekt wordt waarbij mensen tegelijk worden aangemoedigd „een gokje te wagen”.

Prijzen
Ohra probeert op dit moment kredieten te verkopen met de slogan ’maak kans uw krediet terug te verdienen’. Onder de mensen die van 8 juli tot en met 29 september een lening afsluiten, worden drie prijzen verloot. De eerste prijs bedraagt 10.000 euro, de derde 2500 euro, waarbij het gewonnen bedrag nooit hoger is dan het afgesloten krediet.

Koomen maakt zich ook zorgen over de actie vanwege de toenemende schulden onder consumenten. „Als op een dergelijke wervende manier kredieten aan de man gebracht worden, gaan mensen geld lenen die dat misschien beter niet zouden kunnen doen.”

Bij het ministerie van Justitie is geen aanvraag van Ohra voor een kansspelvergunning binnengekomen, zo laat een woordvoerster weten.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » di 6 sep 2005 9:28

Onschuld ex-verdachte moord Nienke Kleiss was bekend
6 september 2005

’OM hield ontlastende verklaring achter’

Van onze verslaggevers

DEN HAAG, dinsdag
De Tweede Kamer eist een diepgravend onderzoek naar de gang van zaken in het omstreden onderzoek naar de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleiss (10).


Aanleiding hiervoor is een reportage van actualiteitenprogramma Netwerk gisteravond waarin documenten werden geopenbaard en verklaringen werden uitgezonden van anonieme bronnen binnen het openbaar ministerie (OM). Daaruit zou blijken dat justitie al voor de veroordeling van Cees B. wist dat deze Vlaardingse magazijnbediende onschuldig was. Het openbaar ministerie zou willens en wetens voor B. ontlastend dna-materiaal hebben achtergehouden.

Onderzoek
De Tweede Kamer reageert geschokt op deze aantijgingen en wil dat minister Donner (Justitie) tekst en uitleg geeft. ,,Als deze reportage klopt, dan is dit ten hemel schreiend. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht”, aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers. PvdAKamerlid Aleid Wolfsen eist dat er een parlementair onderzoek naar de kwestie wordt gestart.

De feiten in de onderzoeksrapportage die Cees B. vrijpleiten, zouden geheim zijn gehouden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de behandelend officier van justitie en advocaat-generaal en door het college van procureurs- generaal. Honderden justitiemedewerkers, luidt de beschuldiging, waren van het bestaan van het rapport op de hoogte gebracht tijdens interne lezingen.

Het OM houdt vol dat er geen cruciaal bewijsmateriaal is achtergehouden voor de rechterlijke macht.

B. kreeg ten onrechte achttien jaar cel en tbs. Hij zat vier jaar lang achter de tralies, totdat zedendelinquent Wik H. een jaar geleden voor een andere zaak werd opgepakt en ook de moord op Nienke en poging tot moord op haar vriendje Maikel opbiechtte.

Netwerk kreeg een interne rapportage van het NFI in handen, waaruit blijkt dat destijds dna-sporen werden aangetroffen op het lichaam van Nienke en op het moordwapen; de schoenveter waarmee het kind werd gewurgd.

In de rapportage concludeert het NFI zelf dat de ontdekte dna-sporen een daderprofiel vormen dat Cees B. als dader uitsluit.

De Telegraaf

Zie ook:
Justitie hield cruciaal bewijs achter
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » wo 7 sep 2005 7:58

Onderzoek
7 september 2005

Er is grote opschudding ontstaan over beschuldigingen dat het openbaar ministerie samen met het Nederlands Forensisch Instituut doelbewust cruciaal bewijsmateriaal in de zaak-Nienke Kleiss heeft achtergehouden om de verdachte die het – achteraf ten onrechte – in het vizier had, veroordeeld te krijgen.

De deining daarover is terecht. Het bewust achterhouden van informatie door het OM staat haaks op de doeleinden van elk strafproces en dat is primair de waarheidsvinding. Bovendien kan het nooit zo zijn dat het OM, een orgaan van de overheid, knoeit met informatie.

Dan ondermijnt het niet alleen de eigen geloofwaardigheid tegenover de rechters, maar ook het strafrechtelijk systeem als geheel. Wie daaraan knaagt, knaagt aan de rechtsorde in de brede zin van het woord in ons land. Het behoort ondenkbaar te zijn dat een overheidsorgaan daaraan op enige wijze meewerkt of tot vermoedens daartoe aanleiding geeft.

Voordat in deze zaak een hard oordeel kan worden gegeven en consequenties kunnen worden getrokken, moeten alle feiten nu snel boven tafel komen. Dat moet door een onafhankelijke instelling geschieden, om elke schijn te vermijden dat het OM rechter in eigen zaak speelt. Dat behoeft helemaal geen parlementair onderzoek te zijn. Dan wordt deze zaak op een voortijdig moment onnodig in het politieke getrokken.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » wo 7 sep 2005 8:25

Interview

‘OM gedraagt zich niet als magistraat’

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

AMSTERDAM - Nieuwe berichten over de moord op Nienke Kleiss verbazen Van Koppen niet, al is het allemaal nog erger dan hij dacht. Hoe kan belastend DNA verdwijnen? ‘Het probleem is dat het NFI maar één klant heeft: justitie.’

Hoogleraar Peter van Koppen kritiseerde in boek al de rechtsgang rond Schiedamse parkmoord


Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie in Amsterdam (VU) en Maastricht, publiceerde twee jaar geleden een uiterst kritisch boek over de rechtszaken in de Schiedamse parkmoord. De veroordeelde Cees B. kon de dader niet zijn, luidde zijn conclusie. Een jaar later meldde zich de echte dader, Wik H. Pas recentelijk heeft Van Koppen gehoord van de kennelijk verzwegen DNA-sporen.

Is het allemaal erger dan u dacht?


‘Ja. Veel erger. Het grote probleem is dat politie en justitie alleen een eigen selectie aan bewijsmateriaal in het dossier stoppen. Ze geven één interpretatie weer van alle gegevens die in hun onderzoek naar voren zijn gekomen.

‘Het is heel simpel. De officieren van justitie die deze zaak bij de rechtbank en in hoger beroep hebben behandeld, wisten dat dit DNA er lag. Ze kenden ook de interpretatie van het NFI. Dan kun je hoog en laag springen, maar dit hadden ze de rechters en de verdediging moeten laten weten.

‘Het probleem is dat het OM zich steeds meer gedraagt als crimefighter. Het zijn nauwelijks meer magistraten, die een zaak van alle kanten laten zien. In hoger beroep zie je wel eens een correctie. Maar die is uitgebleven in de zaak van Cees B. Tot de dader opdook.’

U wijst ook naar het Nederlands Forensisch Instituut, het NFI, dat de DNA-sporen onderzocht.

‘Het grote probleem is dat het NFI maar één klant heeft, justitie. En het NFI is ook nog monopolist. Ik heb het ze al vaak gezegd. ‘‘Jullie klant is niet justitie. Jullie klant is de waarheidsvinding.’’ Ze moeten die dienstbaarheid aan de politie laten vallen.

‘Het NFI vindt interpretatie doodeng. Dat laten ze over aan de politie en de rechter. Ze leveren over het algemeen laboratoriumwerk van keurige kwaliteit. Alleen gaat het niet alleen om de kwaliteit van je testjes. Het gaat ook om de selectie van je onderzoeksmateriaal. Het beste is dat het NFI zoekt naar belastend en ontlastend materiaal.

‘In deze zaak heeft het jongetje, Maikel, verklaard dat de dader hem en Nienke hard aan de kleding heeft meegetrokken.

‘Maar het NFI mocht die kleding niet onderzoeken. Iedereen had kunnen voorspellen dat daarop een goed daderspoor te vinden was.

Het NFI vond meer DNA dan het OM heeft verteld.

‘In het rapport van de Britse DNA-onderzoekers, dat is opgemaakt voor Netwerk, wordt gesteld dat de zeven gevonden sporen hoogstwaarschijnlijk die van de dader zijn. En dat is dan niet Cees B. Die conclusie had het NFI zelf ook al getrokken en aan het OM meegedeeld.

‘In de rechtszaal bagatelliseert de NFI-onderzoeker die conclusie dan door te zeggen dat de twee wel door het OM overlegde sporen ook van een jongetje van hun school kunnen zijn.

‘In Engeland zouden ze dan al die jongetjes onderzoeken. Dat doen ze daar gewoon. Maar zo doortastend zijn we in Nederland nog niet.’

De Volkskrant 7 september 2005

Zie ook: http://www.volkskrant.nl/binnenland/1125985366525.html
Laatst bijgewerkt door woest op do 8 sep 2005 10:21, in totaal 1 keer bewerkt.
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor DutchCredit » do 8 sep 2005 8:25

'Leaseschuld schrappen uit BKR-register'
Publicatiedatum: 8-9-2005

Voorwaarde: schikking klant- Dexia


VASCO VAN DER BOON
AMSTERDAM - Bureau Krediet Registratie (BKR) onderzoekt of het mogelijk is aandelenlease-informatie uit het BKR-register te schrappen. Voorwaarde is dat de betrokkene met Dexia -bank een schikking overeenkomt.

Dit bevestigt adjunct-directeur Bauke van der Zee van BKR desgevraagd. 'Strikt genomen kan het volgens het BKR-reglement eigenlijk niet dat dergelijke informatie over een aflopend krediet, waar het merendeel van de aandelenleasecontracten onder valt, uit de BKR-registratie wordt verwijderd. Maar vanwege de maatschappelijke belangen van deze zaak zijn we na contact met Dexia bereid geweest te kijken hoe we hier toch een mouw aan kunnen passen.'

BKR heeft de onafhankelijke geschillencommissie gevraagd om naar dit vraagstuk te kijken. Die commissie heeft onlangs een volgens ingewijden niet afwijzend advies uitgebracht, dat nu door BKR 'zorgvuldig' wordt bestudeerd.

BKR bekijkt 'uitsluitend' aanpassing van de registratie voor Dexia -klanten die de zogeheten Duisenberg-schikking aanvaarden. Van der Zee erkent dat ook na een schikking de leaseklant vaak een restschuld en betalingsverplichtingen houdt die BKR 'eigenlijk' moet registreren. Aanpassingen 'mogen niet tot een structurele inbreuk leiden' op het BKR-register, waarschuwt Van der Zee.

Ook Dexia -woordvoerder Steven Gelder meldt dat ' Dexia in overleg is getreden met BKR om de schuldenregistratie te schrappen van leaseklanten die op een schikkingsaanbod van ons zijn ingegaan'.

Dat BKR en Dexia nu wel het schrappen van informatie over leaseschulden uit het BKR-register in overweging nemen, is een wijziging ten opzichte van 2004. Toen antwoordde BKR ontkennend op een vraag van minister Zalm (Financiën) of het mogelijk was de registratie van aandelenleaseschulden aan te passen. 'Maar toen was de situatie anders. Toen was er geen schikking', verklaart Van der Zee.

Mensen met aandelenleaseschulden kunnen door de BKR-registratie problemen ondervinden bij het afsluiten van leningen. Daarom is advocaat Marc van Hoof, die leaseklanten vertegenwoordigt, boos op Dexia en BKR. Hij meent dat Dexia 'met een tweesporenbeleid misbruik maakt' van BKR. 'Heel vuil. De bank maakt oneigenlijk gebruik van BKR om de pressie op leaseklanten te vergroten.'

Dexia -zegsman Steven Gelder wijst de kritiek van de hand: ' Dexia houdt zich gewoon aan het BKR-reglement.' BKR zegt dat enkele jaren geleden 'samen met Dexia ' is overeengekomem hoe BKR leaseschulden zou gaan registreren.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » do 8 sep 2005 8:25

Integere leiders gezocht
Publicatiedatum: 8-9-2005

ROEL ROTSHUIZEN

De roep om meer menselijkheid klinkt alom. Het antwoord daarop is integer leiderschap, maar die wordt node gemist.

Hoe breng je de maatschappij terug naar de mens, was de centrale vraag van het Christelijk Sociaal Congres afgelopen zomer in Doorn. Want in het tijdperk van de globalisering wordt alles groter en rationeler. Dat gaat ten koste van het menselijke aspect.

Betrokkenheid bij ons gezin staat buiten kijf. Daar nemen we verantwoordelijkheid voor. Verantwoordelijkheid nemen binnen voetbalclub, kerk, bedrijf of woonplaats doen we niet zo gauw. Waarom lukte dit vroeger wel en nu niet meer? En hoe is dit te herstellen?

Cruciaal is in mijn ogen de rol die de voorlieden, de leiders, spelen in onze samenleving. Mensen die namens ons optreden, moeten 'voorbeeldig' zijn, want goed voorbeeld doet goed volgen. Leiders moeten betrouwbaar en integer zijn. Juist bij hen moet gelden 'een man een man, een woord een woord'.

Een werkgever bijvoorbeeld die aandacht vraagt voor loonmatiging, heeft geen recht van spreken als hij of zij zichzelf een forse loonsverhoging of bonus toekent. Het gebeurt wel.

Een politicus die dag in dag uit verkondigt dat het slecht gaat met Nederland, kan geen vertrouwen verlangen van de kiezers wanneer hij tegen de tijd dat er verkiezingen aankomen cadeautjes gaat uitdelen. Het gebeurt.

Een vakbondsbestuurder die bij bedrijven misstanden aan de kaak stelt en daar een goed en humaan personeelsbeleid eist, verliest alle geloofwaardigheid wanneer hij of zij in de eigen organisatie daar niet in slaagt. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

We zijn geneigd incidenten te vergoelijken. Maar elk incident past in een beeld dat veel mensen op hun netvlies hebben: politici en managers zijn zakkenvullers. Te veel mensen hebben geen vertrouwen meer in politici, managers en andere leiders. Ze hebben vaak gelijk, want veel leiders geven niet het juiste voorbeeld.

Als leiders zich voorbeeldig gedragen, geeft dat vertrouwen en nodigt het uit tot navolging. Dan willen mensen ook weer verantwoordelijkheid oppakken. Dan worden bedrijven, organisaties, instellingen en politiek weer een beetje meer 'van ons'. Kortom, ik pleit voor integer leiderschap als fundament voor een omslag naar 'menselijkheid als maat'.

Roel Rotshuizen is algemeen secretaris CNV Dienstenbond.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » do 8 sep 2005 8:59

‘Nederlands rechtssysteem wekt dwalingen in de hand’

Van onze verslaggever Menno van Dongen

AMSTERDAM - Om dwalingen zoals de Schiedamse parkmoord te voorkomen, moeten veel meer getuigen worden gehoord, zeggen hoogleraren strafrecht. Rechters zien dat niet zitten.

Hoogleraren en advocaten pleiten voor een aanpassing van het strafrecht; rechters zijn volgens hen niet kritisch genoeg.

Het Nederlandse rechtssysteem moet worden aangepast omdat het gerechtelijke dwalingen in de hand werkt. Strafzaken worden afgeraffeld, rechters zijn niet kritisch genoeg en ze motiveren hun uitspraken niet goed. Dat zeggen hoogleraren strafrecht en advocaten, naar aanleiding van enkele recente gerechtelijke dwalingen, zoals de Schiedamse parkmoord.

‘Als al het bewijs in de rechtszaal wordt gepresenteerd, maken rechters veel minder fouten’, zegt Peter Tak, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In Nederland baseren rechters zich volgens hem vooral op het strafdossier dat het Openbaar Ministerie voor hen heeft samengesteld. In de rechtszaal worden soms nog een paar getuigen gehoord, maar verder nemen rechters genoegen met de informatie die op papier staat.


Tak wil dat veranderen; hij wil langere rechtszaken, waarin politiemensen en getuigen allemaal gehoord worden. Dat lijkt tijdrovend, maar dat is niet zo, stelt hij. ‘De rechter hoeft zich niet meer in te lezen; die tijd kan hij gebruiken in de rechtszaal. Dan kan hij zelf inschatten hoe geloofwaardig een verklaring is.’

Het Nederlandse strafrechtsysteem heeft zwakke plekken, zegt ook de Tilburgse hoogleraar strafrecht Theo de Roos. ‘We hebben een super-efficiënt systeem dat hoge eisen stelt aan de rechter. Hij moet ervoor zorgen dat hij zich niet te veel laat leiden door het dossier en dat hij een kritische houding heeft tegenover het OM.’

Advocaten merken daar in de praktijk weinig van. Inez Weski komt geregeld gefrustreerd uit de rechtszaal. ‘Rechters hebben te vaak een blind vertrouwen in politie en justitie.’ De advocate zegt talloze voorbeelden te kunnen geven van zaken waarin ze getuigen wilde horen, maar door de rechter werd tegengewerkt.

Volgens advocaat Cees Korvinus gaat efficiency in toenemende mate een rol spelen in de rechtszaal. ‘Rechters worden afgerekend op het aantal zaken dat ze afhandelen. Daarom zijn ze steeds meer geneigd een zaak niet tot op de bodem uit te zoeken. Als ze eerlijk zijn, geven ze dat toe.’

Rechters houden meer rekening met efficiency, erkent vice-president Van den Heuvel van het gerechtshof in Arnhem –hij spreekt namens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. ‘Maar dat gebeurt alleen in kleine zaken’, stelt Van den Heuvel. ‘Als het gaat om snelheidsovertredingen, laat ik zelden getuigen opdraven. In grote zaken doe ik dat wel.’

Er is nog een probleem. ‘Veel rechters vinden te gemakkelijk dat iets bewezen is’, zegt De Roos. Volgens collega-hoogleraar Tak komt dat doordat Nederlandse rechters hun vonnis niet uitvoerig hoeven te motiveren. ‘Rechters mogen een selectie maken van het bewijs. Zij hoeven niet uit te leggen waarom ze allerlei dingen buiten beschouwing laten. Als je een lang, samenhangend verhaal moet schrijven –zoals in Duitsland– is de kans op fouten kleiner.’

Huub Willems, vice-president van het Amsterdamse gerechtshof, erkent dat vonnissen in Nederland soms te summier zijn. ‘De motivering moet af en toe wel beter. Maar langere vonnissen zijn niet per definitie beter.’

Rechters zien niets in een nieuw rechtssysteem. ‘Het gaat niet om het stelsel’, meent Willems. ‘Het gaat erom dat rechters hun werk goed doen. Er wordt veel van ze gevraagd, maar dat moeten ze kunnen.’

Van den Heuvel wijst erop dat het alternatieve systeem veel duurder is en dat er meer rechters voor nodig zijn.

Advocaat Korvinus vindt dat er wel moet worden geïnvesteerd in de rechterlijke macht. ‘We moeten leren van het buitenland. Als je alles op een koopje wilt, zoals in Nederland, loop je een groot risico op foute uitspraken.’



De Volkskrant 8 september 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

VorigeVolgende

Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten