Uitspraak KANTONRECHTER TE HELMOND 12-10-05
Deze uitspraak is (nog steeds?) niet geplaatst op rechtspraak.nl. Maar wel op de site van PAL.
http://www.platformaandelenlease.nl/Uitspraken/Helmond12102005.htm
3.2 Ook betwist Dexia dat de onderhavige overeenkomst moet worden gekwalificeerd als een huurkoop. Voor het aangaan van de overeenkomst was geen toestemming van de echtgenoot van [X] vereist en om die reden heeft Dexia de vernietiging in 2003 niet geaccepteerd en hoefde zij die ook niet te accepteren. Bovendien kan [X] geen beroep op die vernietiging doen, doch dient dat door haar echtgenoot te geschieden. Het overleggen van de brief van haar echtgenoot maakt hem nog niet tot procespartij in de onderhavige procedure. Bij gebrek aan wetenschap betwist Dexia dat de echtgenoot van [X] zijn toestemming tot het aangaan van de overeenkomst heeft onthouden. Dexia wijst er op dat de maandelijks verschuldigde termijnen zijn afgeschreven van een "en/of rekening" op naam van [X] en haar echtgenoot en wijst op de omstandigheid dat onder normale gezinsomstandlgheden over dit soort transacties pleegt te worden gesproken. Bij dupliek in reconventie merkt Dexia nog op dat [X] stelt dat zij gehuwd was, maar heeft nagelaten om dat te bewijzen.
Voorts heeft Dexia betwist dat zij wanprestatie zou hebben gepleegd door te handelen in strijd met de door [X] genoemde bepalingen van het Nrte.
Omstreeks 14 november 2000 is [X] met Dexia een overeenkomst aangegaan, door Dexia aangeduid als een aandelenleaseovereenkomst, onder de naam WinstVerDriedubbelaar.
De echtgenoot van [X] heeft bij brief van 10 februari 2003 (waarvan de ontvangst wordt bevestigd in een brief van Dexia aan [X] d.d. 21 februari 2003, productie II bij antwoord/eis) de overeenkomst buitengerechtelijk vernietigd wegens het ontbreken van toestemming van zijn zijde tot het aangaan van de overeenkomst als bedoeld in artikel 1:88 BW. Dexia heeft niet in deze vernietiging berust.
7. …Op de gronden als aangegeven in de arresten van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch d.d.
1 februari 2005, welke de kantonrechter hier overneemt en tot de zijne maakt, moet worden aangenomen dat de onderhavige overeenkomst dient te worden gekwalificeerd als huurkoop, een bijzondere vorm van koop op afbetaling. Ingevolge artiket 1:88. lid 1 sub d BW behoefde [X] de toestemming tot het aangaan van deze overeenkomst, nu het hier geen overeenkomst betreft die strekte tot de normale uitoefening van haar beroep af bedrijf. Ingevolge artikel 1:89, lid 1 BW kon haar echtgenoot bij gebreke aan deze toestemming de rechtshandeling (acceptatie van het aanbod zijdens Dexia) van [X] vernietigen….
Dexia deed net of zij geen vernietigingsbrief hadden ontvangen. Daarom deed men ook voorkomen dat men niet op de hoogte was dat [x] gehuwd zou zijn. De rechter vind dit een zeer kwalijke zaak.…Dat [X] in deze zaak bij wijze van verweer de stelling zou poneren dat haar echtgenoot de ingevolge artikel 1:88 BW benodigde toestemming niet had verleend en om die reden de overeenkomst buitengerechtelijk had vernietigd, moet Dexla reeds bij aanvang van de procedure duidelijk zijn geweest. Daarover is immers reeds in februari 2003 gecorrespondeerd. Desondanks laat Dexia na om in reactie op dat reeds vóór aanvang van deze procedure gevoerde verweer van [X] bij dagvaarding te betwisten dat [X] gehuwd zou zijn geweest. In dit verband zij overigens opgemerkt dat Dexia, in strijd met het bepaalde in artikel 111. lid 3 Rv., überhaupt heeft nagelaten de kantonrechter bij dagvaarding van het beroep op vernietiging zijdens [X] op de hoogte te stellen. Sterker nog: ten onrechte en in strijd met de waarheid voert zij in de dagvaarding aan dat in de correspondentie voorafgaande aan deze procedure (waaronder ook dient te worden begrepen de door Dexia zelf met [X] gevoerde correspondentle in de periode van aanmaning en sommatie) geen verweer tegen de vordering zou zijn gevoerd….
…De enkele omstandigheid dat de echtgenoot van [X] met het bestaan van de overeenkomst
op de hoogte is geweest, is echter ten deze niet relevant tengevolge artikel 1:88, lid 3 BW dient de toestemming van de echtgenoot schriftelijk te worden gegeven, indien de wet voor het verrichten van de rechtshandeling een vorm voorschrijft. Ingevolge artikel 7a:15761.1id 1 BW wordt de overeenkomst van huurkoop aangegaan bij authentieke of onderhandse akte, die moet voldoen aan de eisen gesteld in artikel 7A:1576j BW. Nu dus voor het aangaan van de huurkoop een vorm voorschrift bestaat, had de toestemming van de echtgenoot schriftelijk gegeven moeten worden. Uit de door Dexia overgelegde akte van de thans in geding zijnde overeenkomst blijkt niet van de toestemming zijdens de echtgenoot….
10. Het voorgaande voert tot de slotsom dat de tussen partijen tot stand gekomen overeenkomst op 11 februar 2003 (buitengerechtelijk) is vernietigd. De omstandigheid dat de echtgenoot van [X] geen partij is in dit geding, doet aan de vernietiging niet af, omdat deze immers ook buiten de rechter om kan plaatsvinden. Reeds enkel het beroep op vernietiging in de brief van 10 februari 2003 is daartoe voldoende.
Gegeven het feit dat de echtgenoot van [X] bij die brief de nietigheid heeft ingeroepen, en gegeven het oordeel dat hij daartoe op dat moment gerechtigd was, moet die nietigheid als vaststaand worden aangenomen, heeft de onderhavige overeenkomst nimmer bestaan en bestaan thans geen gronden meer om [X] op basis daarvan gehouden te achten nog iets aan Dexia te betalen. De in reconventie primair gevorderde verklaring voor recht kan dan ook worden afgegeven.
Hoe diep kan Dexia zinken door allerlei trucs uit te halen en net te doen alsof zij de vernietigingsbrief nooit heeft ontvangen en bij aanvang van de dagvaarding geen melding van te maken zodat zij kan aanvoeren dat de gedupeerde niet gehuwd zou zijn dan wel toestemming verkregen had. Dexia verliest deze zaak en draait zelf op voor de restschuld. Daarnaast moet de inleg met rente terugbetaald worden met vergoeding rechtskosten.
Lees de verhandeling van deze uitspraak nog eens na bij Recente uitspraken aandelenlease op de site van Jurofoon. Ook die waarop de Verjaringstermijn vernietiging pas ná ingangsdatum contract begint te lopen.
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2036
In de afgelopen maanden zijn weer veel uitspraken gedaan in aandelenlease-zaken. Vrijwel altijd was de belegger bij de rechter beter af dan wanneer hij of zij voor de Duisenberg-regeling zou hebben gekozen. JuroFoon bespreekt de recente uitspraken.
Met vriendlijke groet,
Okerene
Het betreft:
Uitspraak KANTONRECHTER TE HELMOND*
* De kantonrechter te Helmond maakt vanaf 1 januari 2002 bestuurlijk onderdeel uit van de rechtbank te 's-Hertogenbosch.
Zaaknummer : 341384
Rolnummer : 1405/04
Uitspraak : 12 oktober 2005
Inmiddels bij controle gevonden op rechtspraak.nl:
LJN: AU5542,Sector kanton Rechtbank 's-Hertogenbosch , 341384
http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AU5542
Datum uitspraak:
14-10-2005
Datum publicatie: 03-11-2005
Rechtsgebied: Civiel overig
Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie: Aandelenlease. Overeenkomst betreffende de WinstVerDriedubbelaar voldoet aan alle vereisten die gesteld worden aan een huukoopovereenkomst. Toestemming echtgenoot vereist op grond van artikel 1:88 lid 1 sub d BW. Verklaring voor recht dat de overeenkomst door het schrijven van de echtgenoot is vernietigd. Dexia dient hetgeen op grond van de overeenkomst is betaald als onverschuldigd terug te betalen.
Ter aanvulling:
Het standpunt van Dexia dat [gedaagde] zich in deze procedure niet op de vernietiging zou kunnen beroepen is onjuist. Uit het bepaalde in
artikel 3:51 lid 3 BW kan immers worden afgeleid dat
bij wijze van verweer in rechte door een ieder te allen tijde een beroep kan worden gedaan op het reeds vernietigd zijn van de overeenkomst waarop de rechtsvordering is gebaseerd.