'We worden gewoon belazerd.'

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » wo 24 aug 2005 8:27

Zie ook op: www.mauricedehond.nl hoe het gesteld is met het vertrouwen van het Nederlandse volk in de politiek en andere machtsvertegenwoordigers: 'Het huis van Thorbecke staat op instorten'.

(De directe link is te lang)
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » do 25 aug 2005 0:46

UWV bezorgt De Geus weer werk

DEN HAAG - Een boze UWV-directeur heeft minister De Geus (Sociale Zaken) extra werk bezorgd. De Tweede Kamer wil weten of er iets klopt van een lange reeks beschuldigingen die de functionaris heeft geuit tijdens zijn ontslagprocedure. De minister heeft de voorzitter van de raad van bestuur van het UWV om opheldering gevraagd.
De CDA-bewindsman mag het deze dagen samen met zijn collega’s in het kabinet druk genoeg hebben met de rijksbegroting, woensdag kreeg hij er nog een kwestie bij. Hij moet zich buigen over zaak van J. de Jonge, directeur facilitair en inkoop bij de uitkeringsinstantie.
De Jonge vocht dinsdag voor de kantonrechter in Hoorn zijn ontslag aan. De man stelt dat de raad van bestuur van het UWV hem gebruikt als zondebok naar aanleiding van de huisvestingsaffaire die in 2004 toenmalig topman T. Joustra de kop kostte. Die moest van minister De Geus het veld ruimen. De ook in opspraak geraakte bestuurder P. Cloo mocht aanblijven, maar raakte de huisvestingsportefeuille op last van de minister kwijt.
De bestuurstop van het UWV en dan met name Cloo koestert volgens De Jonge sindsdien rancune tegen hem, omdat hij te openhartig over de kwestie zou zijn geweest. Op basis van de bevindingen van een onderzoekscommissie concludeerde De Geus dat de UWV-top te veel geld had uitgegeven aan de inrichting van de kantoren en dat Joustra hem daarover onvolledig en onjuist had geïnformeerd.
De Jonge stelt dat er nog veel meer mis was bij het UWV. "De wat duur uitgevallen meubeltjes en toiletten van de raad van bestuur in het nieuwe hoofdkantoor zijn slechts het topje van de ijsberg", schrijft hij in zijn verweerschrift aan de kantonrechter. De Jonge stelt dat Cloo Europese aanbestedingsregels heeft geschonden door een deal te sluiten met burgemeester Opstelten van Rotterdam over de huur van een kantoor in de Maasstad. Ook maakt hij melding van gesjoemel met miljoenen euro’s.
Het UWV wijst de beschuldigingen met kracht van de hand. Volgens advocaat R. Duk heeft intern onderzoek uitgewezen dat de aantijgingen niet kloppen. Daarnaast worden de motieven van De Jonge in twijfel getrokken. Via zijn advocaat heeft De Jonge laten weten dat het hem niet om het geld te doen is. Duk noemt dat opmerkelijk. Volgens hem nam De Jonge geen genoegen met een ontslagvergoeding van 70.000 euro, maar eiste hij zeven keer zoveel.
De Tweede Kamer-fracties van CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en SP eisen opheldering van minister De Geus. Waar een oppositiepartij als de SP het tijd vindt voor het opheffen van het UWV, pleiten coalitiepartijen als CDA en VVD en de grootste oppositiepartij PvdA voor nader onderzoek. "Wij denken dat de minister het enige juiste heeft gedaan", zegt VVD-parlementariër E. van der Sande. "Hij zoekt nu uit of er iets klopt van deze forse en gedetailleerde beschuldigingen. De Geus zal waarschijnlijk binnen enkele dagen met een nadere reactie komen."

Extra informatie
Het hele verweerschrift van UWV-directeur De Jonge kunt u lezen op DFT.nl. Klik hier om het te downloaden.

Zie ook ons archief:
24 augustus 2005: Eigen directie opent vuur op UWV
8 augustus 2004: Navo-topman doet huisvesting UWV
11 maart 2004: De Geus en Joustra eens over vertrek
16 februari 2004: Top UWV zette minister op verkeerde been
31 oktober 2003: Extra onderzoek naar ’geldsmijterij’ UWV

De Telegraaf 24 augustus 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 8:00

Vertrouwen
Publicatiedatum: 25-8-2005

Accountant zou fiscaal advies moeten opgeven

Vergeet imago, vergeet marketing, vergeet relatiebeheer. Daar gaat het allemaal niet om bij de vraag of een onderneming het vermogen heeft om een crisis te overleven. De problemen van accountant KPMG in de Verenigde Staten demonstreren dat de overlevingskans van een bedrijf afhankelijk is van een heel andere eigenschap - ontastbaar, niet te managen, niet te activeren op de balans, en niet leverbaar door consultants: vertrouwen .

Bij KPMG is een klein probleem uitgegroeid tot een existentiële bedreiging. Fiscale adviseurs bij het kantoor hadden een manier bedacht om belasting te besparen. Dit adviseerden ze aan een onbekend aantal klanten. Maar de Amerikaanse belastingdienst vond deze constructie illegaal, en de firma moest zich verantwoorden bij justitie. Tegelijk werd KPMG op het matje geroepen bij een paar grote klanten die niet de gedroomde belastingteruggave niet konden incasseren.

Wat heeft dit te maken met vertrouwen ? Die vraag hebben de concurrenten van KPMG al beantwoord met een opvallende instructie aan hun eigen medewerkers, zoals dinsdag werd onthuld door persbureau Bloomberg. De andere grote kantoren verbieden hun personeel om te jagen op klanten of medewerkers van KPMG.

Sinds de ondergang van de grote accountantsfirma Arthur Andersen in 2003, voelt de branche onmiddellijk aan wat er nu kan gebeuren: klanten zoeken een nieuwe accountant, medewerkers ontvluchten de firma, zodat iedereen gedekt is wanneer KPMG omvalt. Net als bij Andersen zou de angst voor instorting precies het duwtje kunnen geven, dat die instorting ook werkelijk laat gebeuren. Als de markt het vertrouwen verliest, is het vonnis al geveld.

Deze les is niet alleen van toepassing op dienstverleners. Kijk naar de snelle en volkomen onverwachte ondergang van de Amsterdamse ondernemer Erik de Vlieger, begin dit jaar, nadat Justitie in zijn bedrijf was gedoken; banken trokken zich terug, leveranciers wilden niet meer op krediet leveren. Zijn vliegtuigbedrijf Exel werd behandeld als paria, zonder enige rechtszaak, laat staan een veroordeling.

Na het drama-Andersen hebben de grote accountantsfirma's hun dienstverlening aangepast. Ze leveren geen diensten meer die formeel in strijd zijn met het accountantswerk. Maar een beroep dat zo'n belangrijke vertrouwensrol speelt in het financiële verkeer, moet niet zo makkelijk kunnen struikelen over een nevenactiviteit, ook al is die wettelijk toegestaan. Daarom wordt het tijd voor de laatste stap, die de accountants misschien wel het meest zullen voelen in hun winstuitkering: het afstoten van de fiscale praktijk.

JAN FRED VAN WIJNEN
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 8:05

Concurrentie staakt jacht op klanten KPMG
Publicatiedatum: 24-8-2005

Firma hoopt vervolging af te kopen

VAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM - De drie grootste accountantskantoren in de Verenigde Staten hebben hun eigen partners geïnstrueerd om geen klanten af te pikken van concurrent KPMG, dat strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt.
De instructies die Amerikaanse accountants van hun eigen bedrijf hebben gekregen, zouden bedoeld zijn om een ondergang van KPMG te helpen voorkomen.

De firma, onderdeel van een wereldwijde organisatie met 76.500 medewerkers en een jaaromzet van $ 13,4 mrd, wordt beschuldigd van illegale belastingadviezen. Een veroordeling kan het voortbestaan van KPMG bedreigen.

Volgens bronnen van het financiële persbureau Bloomberg hebben de accountantsfirma's zichzelf ook opgelegd om niet te jagen op medewerkers van KPMG.

Een goed geïnformeerde bron bij de Nederlandse PwC-vestiging zegt tegenover deze krant dat zijn bestuur de zaak heeft besproken. Besloten is om 'geen actie te ondernemen richting klanten of medewerkers van KPMG'.

Voorzitter Herman Hulst van Ernst & Young in Nederland zegt dat 'niemand zit te wachten' op de ondergang van KPMG. 'Er zijn nu vier mondiale accountantskantoren, en dat is al een beperkte keuze voor het bedrijfsleven.' Ernst & Young in Nederland heeft overigens geen instructies ontvangen om KPMG te sparen, zegt Hulst. 'Wij reageren op iedere gelegenheid om een klant af te snoepen.'

De voorzitter van Deloitte in Nederland, Roger Dassen, heeft ook geen instructies ontvangen.

KPMG in Amerika onderhandelt met justitie om een strafzaak te voorkomen. De zakenkranten Financial Times en Wall Street Journal meldden gisteren dat een schikking nabij is. De firma zou een boete betalen van maximaal $ 500 mln. Justitie zou ook een proeftijd willen van ten minste een jaar. Ben van der Veer, KPMG-voorzitter in Nederland, wil geen commentaar geven zolang de zaak nog niet 'tot een oplossing' is gekomen.

De concurrenten van KPMG willen voorkomen dat opnieuw een groot, mondiaal accountantskantoor sneuvelt. Twee jaar geleden ging Arthur Andersen ten onder nadat de Amerikaanse justitie een strafzaak begon tegen het kantoor. Binnen enkele weken verloor Andersen zijn belangrijkste klanten en een groot aantal medewerkers aan de andere vier accountantsfirma's.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 8:07

Concurrenten willen KPMG sparen
Publicatiedatum: 24-8-2005

Amerikaanse accountantskantoren tonen zich solidair uit eigenbelang

JAN FRED VAN WIJNEN

AMSTERDAM - Het grootste schrikbeeld voor accountants sinds de ondergang van Arthur Andersen, nu ruim twee jaar geleden, is de ondergang van nóg een groot, mondiaal opererend kantoor. Toen Andersen, destijds de kleinste onder de 'Big Five', werd meegesleept in de val van zijn klant Enron, bleek ineens hoe kwetsbaar een accountantskantoor is. Ruim 85.000 mensen in een groot aantal landen verloren hun baan, doordat een paar medewerkers in Amerika werden verdacht van het vernietigen van bewijsmateriaal.

Door alle nieuwe regels en toezichthouders die sindsdien zijn geïntroduceerd om het beroep in toom te houden, was dat schrikbeeld langzaam vervaagd. Maar ineens is daar de kwestie-KPMG. Opnieuw hangen er donkere wolken boven een schijnbaar onverwoestbaar accountantsbolwerk.

De Amerikaanse maatschap van KPMG - onderdeel van de wereldwijde organisatie die nu nog 76.500 medewerkers telt - onderhandelt met justitie in New York om een mogelijke strafklacht af te kopen. De firma wordt beschuldigd van het adviseren van illegale belastingconstructies. Maar de aanklagers hebben de zaak nog niet voor de rechter gebracht. Ze willen de firma stevig aanpakken, maar zijn niet uit op de ondergang.

Deze onderhandelingen staan nu op het punt van afronding, zo meldde gisterochtend de Financial Times. Bronnen dicht bij de onderhandelingen zouden hebben verteld dat KPMG een niet onoverkomelijke boete van maximaal een half miljard dollar zal betalen, en dat de firma een proeftijd van 12 tot 18 maanden krijgt.

Maar KPMG wordt niet alleen bedreigd door justitie. De firma onderhandelt tegelijk met grote Amerikaanse klanten, die zijn benadeeld door de verboden belastingconstructies. De firma hoopt dat de klanten zich niet zullen verenigen in een 'class action', een collectieve rechtszaak, die nog veel kostbaarder kan uitvallen dan de boete aan justitie.

De situatie wordt door de concurrentie nu zo nijpend geacht, dat ze rekening houdt met een exodus van zowel klanten als medewerkers van KPMG. De herinnering aan het drama-Andersen staat de meeste bestuurders van de resterende Big Four nog scherp op het netvlies. Toen de Amerikaanse justitie een strafproces begon tegen Andersen, zochten de klanten in allerijl een nieuw accountantskantoor, op de voet gevolgd door grote groepen accountants, fiscalisten en consultants van Andersen.

Daarom hebben Ernst & Young, Deloitte en PricewaterhouseCoopers (PwC) hun partners verboden om de buit alvast te verdelen. Het financiële persbureau Bloomberg vernam van bronnen binnen deze drie kantoren, dat er niet mag worden gejaagd op klanten of medewerkers van KPMG.

De firma's deinzen er normaal gesproken niet voor terug om klanten van elkaar af te pikken. Maar nu zijn ze werkelijk benauwd dat er een concurrent sneuvelt. Als er nog maar drie mondiale kantoren overblijven, in elk geval in Amerika, verschraalt de vrije markt tot een oligopolie. Het gebrek aan concurrentie zou een veel zwaardere regulering van het gilde kunnen uitlokken, zoals een verplichte opsplitsing van de enorme accountantsbedrijven.

De kantoren, die geen commentaar geven op het bestaan van deze instructies, vertellen 'off the record' dat er geen enkel onderling overleg is geweest. Dat zouden de kartelautoriteiten niet kunnen waarderen.

Het onderzoek naar de belastingconstructies van KPMG is al ruim anderhalf jaar oud. Aanvankelijk betwistte de firma het illegale karakter van zijn 'product', maar al snel werd deze verdediging opgegeven. De partners die de constructies hadden verkocht, werden ontslagen. Vervolgens erkende KPMG dat sommige fiscalisten zich 'onwettig' hadden gedragen, in de hoop dat de schuld naar deze ex-werknemers kon worden overgeheveld. Als justitie die strategie accepteert, worden de medewerkers vervolgd en komt KPMG er vanaf met slechts een boete.

Als de geest toch uit de fles komt, en de Amerikaanse KPMG-organisatie sneuvelt, lijken de gevolgen voor de Nederlandse firma te overzien. KPMG geeft zelf geen commentaar op de situatie, maar voormalige medewerkers schatten het aandeel van Amerikaanse klanten in de omzet op hooguit 8% (van euro 570 mln). Bij Arthur Andersen lag dat aandeel veel hoger. Van de vier grote kantoren heeft KPMG de meeste AEX-fondsen als klant; het kan dus een stootje hebben.

Voorlopig kan KPMG in Nederland alleen rekenen op de solidariteit van PwC. Volgens bronnen rondom het bestuur is besloten dat er geen 'actie' wordt ondernomen om klanten of medewerkers af te pakken. Voor de andere twee is het nog steeds business as usual.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

Zie ook:
Wanbeheer
Accountantsleven iets minder onzeker
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » do 25 aug 2005 9:08

woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » do 25 aug 2005 9:27

KPMG liet corruptie uit rapport

Het onderzoek dat KPMG Forensic Accounting deed naar het betalen van steekpenningen door medewerkers van bouwbedrijf Koop Tjuchem was 'een zoektocht naar een speld in een hooiberg'. Toch vond KPMG bewijzen dat ambtenaren gefêteerd werden. De namen van betrokken ambtenaren stonden echter niet in het rapport. Ook andere gevallen van corruptie vermeldde KPMG niet.

Dat bleek uit het verhoor van Rens Rozekrans, directeur KPMG Forensic Accountancy, die vrijdag tegenover de enquêtecommissie Bouwnijverheid zijn onderzoeksrapporten over Koop Tjuchem en de Schipholspoortunnel moest toelichten.

Zijn naspeuringen richtten zich vooral op de betalingen aan ambtenaren door medewerkers van Koop Tjuchem. Dat was een moeilijke klus, omdat hij tegenwerking kreeg van directeur Fred Veerman. Die had zelf zijn agenda's laten vernietigen en zijn medewerkers aangespoord om halve antwoorden aan te leveren. Ook was de administratie van Koop Tjuchen een chaos, deels door de verhuizing. 'Het was zoeken naar een speld in een hooiberg.'

Maar Rozekrans vond zeker veertien bewijzen waaruit bleek dat ambtenaren gefêteerd waren. De namen van de overheidsdienaren die bloot hadden gestaan aan door het bedrijf georganiseerd 'entertainment', liet hij uit het eindrapport. Ook andere corruptiegevallen werden geschrapt of weggestopt. Een zin die verwees naar het betalen van steekpenningen 'in binnen- en buitenland' kwam ook niet in de eindversie. Terwijl Rozekrans wist dat uit onderzoek van de belastingen bleek dat Koop Tjuchem miljoenen guldens aan omkoopgeld had betaald.

KPMG paste telkens het verhaal aan. Dat daardoor de essentie van het rapport (onderzoek betalingen aan ambtenaren door medewerkers van Koop Tjuchem) te niet werd gedaan, zoals de enquêtecommissie suggereerde, ontkende Rozekrans.

Was hier sprake van het mooier maken van de werkelijkheid om opdrachtgever Henk Koop, president-directeur van Koop Holding en opdrachtgever van het onderzoek, niet tegen de schenen te schoppen? Rozekrans reageerde beledigd. De afgelopen weken is toch ruiterlijk uit het rapport geciteerd, benadrukte hij. Het 'formuleren van een eenduidige conclusie' was niet mogelijk.




De Volkskrant 16-Sep-2002 (!)
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » do 25 aug 2005 10:09

Nettowinst Fortis fors boven verwachting


(Novum/Betten) - Fortis heeft over het tweede kwartaal van 2005 een nettowinst gerealiseerd van EUR 1.056 miljoen, tegen een winst van EUR 739 miljoen (exclusief het resultaat op desinvesteringen) over hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst was fors hoger dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van EUR 723 miljoen.

Fortis geeft zoals verwacht geen verwachting voor heel 2005. Wel laat het concern weten dat het kostenbesparingsprogramma, waarmee het bedrijf in 2006 EUR 100 miljoen wil besparen, op schema loopt. Fortis keert een interim-dividend uit van EUR 0,52 in contanten, ofwel 50% van het dividend over 2004.

Het bankbedrijf van Fortis boekte in het tweede kwartaal van 2005 een nettowinst van EUR 706 miljoen, tegen EUR 529 miljoen een jaar eerder. Analisten rekenden hier gemiddeld op een winst van EUR 442,7 miljoen. De winst van het verzekeringsbedrijf steeg van EUR 306 miljoen naar EUR 379 miljoen, waar analisten uitgingen van een winst van EUR 317,2 miljoen.

Over het eerste halfjaar van 2005 kwam de nettowinst van Fortis exclusief het resultaat op desinvesteringen uit op EUR 2.100 miljoen, tegen EUR 1.571 miljoen een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst van EUR 1,23 naar EUR 1,64. Inclusief het resultaat op de verkoop van Assurant kwam de nettowinst over de eerste zes maanden uit op EUR 2.543 miljoen. Over het eerste halfjaar van 2004 bedroeg de nettowinst inclusief het resultaat op desinvesteringen EUR 2.156 miljoen.

De nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen van het bankbedrijf kwam over het eerste halfjaar uit op EUR 1.482 miljoen, tegen EUR 1.082 miljoen een jaar eerder. Het verzekeringsbedrijf zag de winst over de eerste zes maanden stijgen van EUR 564 miljoen naar EUR 684 miljoen.

Volgens bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron laat Fortis met de vandaag gepubliceerde cijfers duidelijk zien dat het vastbesloten is om de in het strategisch plan omschreven ambitieuze doelen te behalen. Fortis streeft onder andere naar een gemiddeld jaarlijkse groei van de nettowinst per aandeel van ten minste 10% exclusief meerwaarden.

De stijging van de nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen van het bankbedrijf steeg in het eerste halfjaar met 37%, dankzij hogere totale baten en de lagere mutatie in de voorzieningen voor waardeverminderingen op leningen. De totale kosten bleven onveranderd.

Bij Retail Banking steeg de nettowinst over de eerste jaarhelft met 42% van EUR 379 miljoen naar EUR 537 miljoen. De nettowinst over het tweede kwartaal daalde hier met 32% ten opzichte van het eerste kwartaal, door het gebruikelijke seizoenseffect in het ALM-resultaat.

De nettowinst bij Merchant Banking klom met 48% van EUR 440 miljoen naar EUR 651 miljoen. De totale nettobaten stegen in het eerste halfjaar met 33%. 'Er was sprake van een zeer sterk handelsresultaat, dat traditioneel hoog is in de eerste helft van het jaar', zo laat Fortis weten.

De nettorentebaten op rentemarge-producten in het corporate banking segment bleven stabiel, terwijl de netto commissie-inkomsten lager waren. De daling van de totale nettorentebaten is volgens het Belgisch-Nederlandse concern toe te schrijven aan IFRS.

Bij Commercial & Private Banking steeg de nettowinst over de zes maanden met 25% van EUR 231 miljoen naar EUR 289 miljoen. De totale nettobaten klommen met 11%, vooral dankzij de hogere nettorentebaten en gestegen netto commissie-inkomsten. 'De mutatie in de voorzieningen voor waardeverminderingen op leningen zijn historisch laag, en daalden met 50% vergeleken met vorig jaar', meldt Fortis. De totale kosten stegen met 6%, in lijn met het groeiende bedrijfsresultaat.

Fortis boekte onder de post Overige Bankbedrijf een nettowinst van EUR 5 miljoen, tegen EUR 50 miljoen over het eerste halfjaar van 2004.

'De belangrijke ontwikkelingen van het eerste kwartaal zetten zich voort in het tweede kwartaal', zo stelt bestuursvoorzitter Votron donderdag over het bankbedrijf. 'Zo is het kredietklimaat nog steeds gunstig. Het lage renteklimaat blijft niettemin een uitdaging. Wij beantwoordden de lagere rente en de afvlakkende rentestructuur met aanpassing van depositotarieven en beschermden op deze manier onze marges.'

Het verzekeringsbedijf zag de nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen met 21% stijgen naar EUR 684 miljoen. De nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen bij Leven steeg met 17% naar EUR 415 miljoen, dankzij een sterke verbetering van het technisch resultaat. De operationele marge nam hier met 18% toe. De totale bruto instroom steeg met 34% naar EUR 5.359 miljoen, als gevolg van de zeer goede verkopen in Portugal en Luxemburg.

In Niet-leven steeg de nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen met 52% naar EUR 269 miljoen. Het bruto premie-inkomen noteerde een toename van 2% naar EUR 2.688 miljoen, terwijl het technisch resultaat met 43% steeg naar EUR 306 miljoen. 'Niet-leven zette de zeer sterke prestatie van de afgelopen kwartalen voort', aldus Fortis.

Dagblad Trouw 25 augustus 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 17:35

De Autoriteit liegt
25-08-2005 13:34 uur

FOTO
Arthur Docters van Leeuwen

De Autoriteit Financiële Markten, die waakt over deskundigheid en integriteit in de financiële wereld, is zelf niet te vertrouwen. Dat heeft Géry Daeninck, oud-bestuurder van Robeco, aan den lijve ondervonden. Onlangs blokkeerde de AFM zijn benoeming bij het vastgoedbedrijf Corio, terwijl Daeninck twee jaar geleden van AFM-directeur Arthur Docters van Leeuwen zelf te horen dat er geen enkel vlekje op zijn blazoen zat. “Docters van Leeuwen heeft me zelfs gezegd dat hij wel als referentie voor me kon optreden!”, aldus Daeninck.
De AFM weigert zoals altijd op individuele zaken in te gaan, maar volgens een woordvoerster is het mogelijk dat iemand een kruisje achter zijn naam krijgt zonder dat de toezichthouder formeel maatregelen heeft genomen. De toezichthouder baseert zich op de Wet Toezicht Effectenbeheer en de beleidsregels die zijn afgesproken met De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën. Dat betekent dat mensen een Berufsverbot kunnen krijgen, zonder dat ze daar erg in hebben. Dat wekt geen vertrouwen. In het geval-Daeninck gaat de onbetrouwbaarheid van de AFM nog een stap verder: er wordt gelogen. Dat roept herinneringen op aan de BVD. De oude inlichtingendienst deinsde er ook niet voor terug de buitenwacht een rad voor ogen te draaien. Voormalig BVD-directeur Docters van Leeuwen heeft zijn werkwijze niet veranderd.

René Bogaarts

FEM BUSINESS WEBLOG

Zie ook:
'Sneller optreden AFM nodig bij dubieuze beleggingen'
AFM geeft bestuurders speelruimte
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 19:53

'Nieuwe inrichting financieel toezicht verkeerd'
Publicatiedatum: 18/11/2004

GERBEN VAN DER MAREL

AMSTERDAM - Een voormalig prominent adviseur van minister Gerrit Zalm van Financien uit zware kritiek op het ministerie. Advocaat Hugo Oppelaar vindt de herinrichting van het financieel toezicht in Nederland 'slecht doordacht'. Hij roept op tot een 'fundamentele herbezinning'.

De regels voor financiële dienstverleners zijn volgens Oppelaar niet inzichtelijk. Hij pleit voor een handboek naar het voorbeeld van de Amerikaanse SEC, mede om de administratieve lasten te drukken.

Oppelaar adviseerde Zalm jarenlang over corporate governance. Daarnaast werkte hij sinds 1991 bij Financiën aan regels voor banken, de beurs en de effectenhandel. Nu werkt hij bij Houthoff Buruma. Oppelaar komt met zijn kritiek in een zogeheten preadvies voor de Vereniging voor Effectenrecht. Het advies is gisteren besproken op een besloten ledenvergadering bij De Nederlandsche Bank.

Oppelaar kritiseert de nieuwe taakverdeling, waarin De Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen- en Verzekeringskamer het prudentieel toezicht doen (bevorderen van de soliditeit van financiële instellingen) en de AFM zorgdraagt voor gedragstoezicht (bevorderen van een ordelijk en transparant proces op de markten).

- Waarom de kritiek?

'De scheiding tussen prudentieel en gedragstoezicht is een aardige gedachte. Maar het systeem loopt volledig uit de pas met andere landen. Dat gaat ten koste van de bescherming van de consument.'

- Er wordt altijd gezegd dat Australië eenzelfde model heeft. 'Beide systemen gaan uit van het idee dat er een conflicterend belang is tussen consumentenbescherming en toezicht op financiële soliditeit. Maar op het meest wezenlijke punt wijkt Nederland af. In Australië heeft de centrale bank geen toezichtstaak meer, behalve het stabiel houden van het systeem als geheel. In Nederland wilde men niet zover gaan. Dat heeft te maken met de invloed van De Nederlandsche Bank. Gevolg is wel dat verzekeraars onder toezicht van DNB vallen. Zeer ongebruikelijk in de wereld. In Nederland is de bescherming van verzekeringsnemers uitgekleed.'

- Hoe moet het wel?

'Alle financiële instellingen zouden een AFM-vergunning moeten hebben. Het integriteitstoezicht op banken moet ook naar de AFM. DNB moet zich beperken tot toezicht op solvabiliteit en liquiditeit.'
- U heeft stevige kritiek. Het IMF was onlangs complimenteus over het Nederlandse systeem. 'Dat is niet zo gek. Ze zijn volledig gericht op financiële stabiliteit. Ze hebben geen boodschap aan consumentenbescherming. Bovendien is degene die de herinrichting heeft vormgegeven, directeur bij het IMF. Jeroen Kremers heeft zichzelf een pluim gegeven.'

- U heeft ook zorgen over de machtsconcentratie bij de AFM.
'AFM en DNB kunnen regels maken, ze interpreteren en controleren en sancties opleggen. Dat zijn erg veel bevoegdheden in één hand. Het klemt omdat checks and balances ontbreken.'

- U vindt tegelijkertijd dat de AFM te slap optreedt.
'De consument kan er nu niet voldoende op vertrouwen dat regels worden gehandhaafd. Kijk naar alle onbestrafte overtredingen van de meldingsplicht. Helemaal fout. Lik op stuk werkt het best.'

Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 20:04

Zalm wil geen extra bevoegdheden AFM
VAN ONZE REDACTEUR

Publicatiedatum: 3-12-2004

AMSTERDAM - Minister Gerrit Zalm van Financiën wil geen extra bevoegdheden geven aan de financiële toezichthouder AFM. Dit schrijft hij in antwoord op kamervragen, die zijn gesteld naar aanleiding van het rapport van de Algemene Rekenkamer over de AFM, eerder dit jaar.

In juni uitte de Rekenkamer in zijn rapport zware kritiek op het functioneren van de toezichthouder. De AFM zou zich veel te passief hebben opgesteld in verschillende zaken en te veel afgaan op signalen die zijn via de buitenwereld bereiken. Daarom pleitte de Rekenkamer voor meer bevoegdheden en hogere boetes.

De Rekenkamer dacht onder meer aan onaangekondigde controles bij brokers, insiders en vermogensbeheerders. Daarnaast zouden transacties van banken die voorafgaan aan analistenadviezen steekproefsgewijs gecontroleerd moeten worden.

Volgens Minister Zalm heeft de AFM genoeg bevoegdheden om effectief te kunnen optreden tegen overtredingen van de toezichtswetgeving. De bevoegdheden worden volgens de minister ook voldoende ingezet.

Wel vindt de regering dat de AFM meer 'openheid kan betrachten' bij de uitoefening van het toezicht. Daartoe zal iets worden veranderd aan de formuleringen over geheimhoudingsplicht en publicatiebevoegdheid in de Wet op het Financieel Toezicht.

Een woordvoerder van de AFM zegt deze reactie van de minister overeenkomst met haar eigen wensen. De AFM wil al langer hogere boetes kunnen opleggen, en ook de geheimhoudingsplicht zit de toezichthouder dwars.

'Wij willen niet alleen een sanctie kunnen uitdelen, maar ook kunnen uitleggen waarom we de boete opleggen', aldus de AFM-woordvoerder. Volgens de toezichtswet mag de AFM alleen bekendmaken wie een boete heeft gekregen, hoe hoog die boete is, en welk wetsartikel is overtreden.

'We willen ook graag kunnen vertellen wat de onderneming precies heeft gedaan. De toezichtswet verbiedt dat nu.'

De Rekenkamer vreesde in zijn rapport dat 'marktmisbruik' ongestraft bleef doordat het Openbaar Ministerie 'problemen heeft met de afdoening ervan' en de AFM weinig boetes kan opleggen. Volgens de Rekenkamer kwamen aandeelhouders en insiders die een wijziging in hun belang te laat meldden te vaak weg met een waarschuwing.

Uit gegevens die de AFM zelf niet eerder publiceerde, bleek dat de toezichthouder in 2002 hiervoor 173 waarschuwingen gaf. Alleen in een handvol zaken was gekozen voor een boete of aangifte.

De Rekenkamer noemde het handhavingsbeleid 'afwachtend' en 'reactief', omdat de AFM zich vooral baseerde op informatie van derden. 'De AFM moet zelf op pad gaan in plaats van wachten op signalen van Euronext of beleggers. Dat kan afschrikkend werken', zo vertelde collegelid Gerrit de Jong van de Rekenkamer in een gesprek met deze krant.

Passief

De Algemene Rekenkamer noemde de AFM in juni 2004 onvoldoende 'afschrikwekkend'

De toezichthouder moest vaker zelf op pad gaan en niet wachten op signalen van buiten

De Rekenkamer pleitte voor meer boetes voor insiders die de meldingsplicht niet naleven

Minister Zalm vindt dat de AFM voldoende bevoegdheden heeft

Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » do 25 aug 2005 20:16

Is er toezicht op de toezichthouder?
Publicatiedatum: 25-3-2004

GERBEN VAN DER MAREL

De AFM wordt steeds machtiger. Volgens de Rekenkamer is er geen onafhankelijk toezicht op de 'beurswaakhond'.
AMSTERDAM - Wie controleert eigenlijk de controleurs? De Algemene Rekenkamer betrekt deze vraag op de Autoriteit Financiële Markten, een machtige toezichthouder die steeds dieper ingrijpt in de beurswereld.

De Rekenkamer vreest belangenverstrengeling bij de AFM, omdat leden van de Raad van Toezicht, die het AFM-bestuur en hun beleid controleren, belangrijke nevenfuncties hebben bij beursfondsen die onder toezicht staan. De AFM vindt dat spijkers op laag water gezocht worden. Er zijn waarborgen om belangenverstrengeling tegen te gaan. De risico's kunnen prima beheerst worden als een toezichthouder afstand neemt van dossiers waarin hij via twee functies betrokken is. Een belangenconflict is niet erg, als je er helder over bent en er integer mee omgaat. Bovendien houdt de AFM slechts incidenteel toezicht op beursfondsen, zo luidt het verweer.Ook Minister Zalm van Financiën, die gaat over de benoeming en het ontslag van de leden van de Raad van Toezicht, legt de kritiek voorlopig naast zich neer.

Toch weet de Rekenkamer, na alle discussies over corporate governance van de afgelopen tijd, als eerste het onderwerp door te trekken naar toezichthouder AFM.

Het is niet de eerste keer dat de Rekenkamer de kritiek uit. De commissariaten van Francis Loudon waren de instantie, die de overheid controleert ook een doorn in het oog. Loudon is de voorganger van AFM-bestuursvoorzitter Docters van Leeuwen. Daarna werd hij voorzitter van de Raad van Toezicht. Belangrijkste taak: het controleren van zijn opvolger.

Een voorbeeld uit zijn tijd toont aan dat de bezwaren van de Rekenkamer niet alleen theoretisch zijn.

Ondanks het beperkte toezicht van de AFM op beursfondsen ligt het gevaar van dubbele petten wel degelijk op de loer. Bij de overname van beursgenoteerde houdstermaatschappijen door de bank Veer Palthe Voûte (VPV) eind 1999 was Loudon zowel beheerder van het doelwit Dordtsche Petroleum, als de belangrijkste toezichthouder op de beursautoriteit. De overnamestrijd mondde uit in een van de grootste voorkennisonderzoeken die de AFM ooit uitvoerde. De Raad van Loudon hield hier toezicht op.

De AFM-woordvoerder wil niet zeggen of leden van de raad ooit een stapje terug deden omdat belangenverstrengeling op de loer lag. Hoe kritisch ze zijn, blijft verborgen voor de buitenwereld. De raad vergadert elk kwartaal met het bestuur en wordt op de hoogte gehouden van belangrijke dossiers. De AFM kan niet zeggen met welke zaken de raad zich bemoeide vanwege de geheimhoudingsplicht.

Afgelopen september trad een bijna geheel nieuwe ploeg aan van vijf toezichthouders. Minister Zalm stelt in het Rekenkamer-rapport van deze maand dat de nieuwe leden 'geen functies bekleden die zich niet verhouden met een plaats in de raad van toezicht op de financiële markten'. De Rekenkamer volhardt in de kritiek. Er zijn toch zorgen over het risico van belangenverstrengeling bij één persoon.

De opmerkingen van Zalm en die van de Rekenkamer zijn niet geheel juist. Degenen die het bestuur controleren, grossieren namelijk in de nevenfuncties in de beurswereld. Navraag bij de AFM leert dat niet één maar vier van de vijf leden functies hebben bij beursfondsen.

Adri Baan spant de kroon met zes commissariaten. Daarnaast is hij bestuurder van het administratiekantoor van de Kas Bank. Henjo Hielkema heeft twee commissariaten bij beursfondsen. André Bindenga is voorzitter Stichting Preferente aandelen Copaco . Jan Vroegop is geen commissaris, maar heeft belangrijke functies bij enkele pensioenfondsen. Alleen voorzitter Anne Willem Kist is onafhankelijk.

Belangenbehartiger van beleggers Paul Frentrop vindt dat de Rekenkamer een 'sterk' punt heeft met haar kritiek op de corporate governance bij de AFM. 'We weten niet wat de Raad van Toezicht doet. We weten niet waarom deze leden zijn benoemd en we weten niet aan wie zij weer verantwoording afleggen.' Frentrop vindt dat het functioneren van de AFM toe is aan evaluatie omdat sommige dingen niet goed lopen. 'Kijk naar de affaire- Ahold . De AFM is ingelicht over de problemen maar deed niets. Als de Raad van Toezicht vindt dat het bestuur van de AFM daar juist heeft gehandeld, dan functioneren ze zelf niet.'

Frank van Heemskerk, Tweede- Kamerlid voor de PvdA, vindt dat opgepast moet worden met nevenfuncties omdat 'de toezichthouder altijd alle schijn van partijdigheid moet vermijden'. 'Maar ik denk niet dat alle leden van de raad onafhankelijk hoeven te zijn.' Hij vraagt minister Zalm volgende maand uitleg over de waarborgen.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » vr 26 aug 2005 1:34

Schutter wilde vermogensbeheerder gijzelen

STEYL - De verdachte van de schietpartij op het kantoor van een vermogensbeheerder in het Limburgse Steyl afgelopen dinsdag was van plan de man te gijzelen. Dat zei de politie donderdag na het verhoor van de verdachte, een 55-jarige man uit Helmond.


Volgens de politie kwam er van de gijzeling niets terecht, omdat de verdachte op enig moment begon met schieten. Daarbij werd de 42-jarige vermogensbeheerder uit Arnhem in zijn borst geraakt door vijf kogels uit een klein kaliber pistool.

De Helmondenaar wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van poging tot moord, doodslag en/of gijzeling. Zijn 52-jarige vrouw, die ook bij het uit de hand gelopen gesprek aanwezig was, is donderdag invrijheid gesteld. Zij wordt nergens meer van verdacht, aldus de politie.

Uit de verhoren van de verdachten concludeert de politie, dat het motief voor de schietpartij ligt in een zakelijk geschil tussen het echtpaar en het slachtoffer. Het echtpaar had via de vermogensbeheerder geld belegd. Zij zagen echter weinig tot geen resultaat van hun belegging en gingen bij hem verhaal halen.

De man uit Arnhem overleefde de aanslag, omdat de kogels geen vitale delen troffen, aldus de politie. Hij kon na ziekenhuisbezoek enkele uren later naar huis. De politie beklemtoont dat de Arnhemmer tijdens het gesprek geen kogelvrij vest droeg.

Tegen het bedrijf van de 42-jarige vermogensbeheerder lopen meerdere civiele rechtszaken van klanten die zich door hem benadeeld voelen. Daarbij zou het gaan om miljoenen euro's.

De Telegraaf 25 augustus 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor DutchCredit » vr 26 aug 2005 7:12

Nivra wil 5 accountants voor tuchtraad brengen
26 augustus 2005

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM – Het Nivra, de beroepsorganisatie van registeraccountants, bereidt tuchtzaken voor tegen de leiding van vijf accountantskantoren. Drie van de betreffende kantoren voldoen niet aan de gestelde kwaliteitscriteria en twee weigeren hun medewerking aan de toetsing door het College Toetsing Kwaliteit (CTK).

Verder blijkt uit het jaarverslag 2004-2005 van het CTK dat één op de vijf accountantskantoren in Nederland nog niet voldoet aan de kwaliteitscriteria die worden gesteld door het Nivra. Deze bedrijven krijgen een verbeterplan opgelegd dat volgens afspraak moet worden afgerond.

Gert Smit, algemeen directeur van het Nivra, vindt de uitslag van het CTW voor tweeërlei uitleg vatbaar. „Je kunt zeggen dat 80% van de accountantskantoren wel aan de kwaliteitseisen voldoet. Aan de andere kant geldt dit niet voor 20%. Het accountantsberoep is gevestigd op vertrouwen. Het enige dat je als klant van een accountant ziet is de jaarrekening en de rekening. Je moet er maar op vertrouwen dat hij zijn werk goed doet. Bij de eerste toetsing is het nog niet zo dat het publieke belang wordt geschaad. Er wordt een signaal afgegeven dat er wat verbeterd moet worden. Als er bij een tweede toetsing nog niets is verbeterd is dat schadelijk. Notoire overtreders worden voor de tuchtraad gebracht.”

FOTO
•Kleinere accountantskantoren hebben moeite met de lastendruk die voortvloeit uit controle.
FOTO: WIM HOFLAND

Niet alle overtredingen zijn even ernstig. Onder de 20% bevinden zich vaak kleinere kantoren die moeite hebben met de grote administratieve lastendruk en niet willens en wetens de regels overtreden. De meeste tekortkomingen bij accountantskantoren die niet voldeden, hadden betrekking op het niet naleven of onjuist uitleggen of toepassen van de beroepsregels zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een schriftelijke opdrachtbevestiging voor overeengekomen werkzaamheden. Bij de drie accountantskantoren die mogelijk voor de tuchtraad moeten verschijnen zijn de afwijkingen zwaarwegender. Volgens Smit moet hierbij gedacht worden aan het niet naleven van eisen van onpartijdigheid, geheimhouding en onafhankelijkheid.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » vr 26 aug 2005 10:09

De stroppenpotten van de banken zitten boordevol

Van onze verslaggever Douwe Douwes

UTRECHT - De recordwinsten van de banken zijn mede te danken aan het feit dat ze zo weinig opzij hoeven te leggen voor slechte leningen. Maar het eind komt in zicht. ‘In Amerika begint men al te piepen.’

De winstexplosie die Fortis woensdag presenteerde, was voor een belangrijk deel te danken aan de bestaande klanten van Fortis. Niet dat die nou zo veel nieuw geld inbrachten, maar ze betaalden de rente en de aflossingen op hun leningen wel netjes en op tijd. Bovendien gingen ze niet failliet.

Het gevolg van dat voorbeeldige betalingsgedrag was dat Fortis’ financiële man, Gilbert Mittler, in het eerste halfjaar netto slechts 37 miljoen euro in de stroppenpot hoefde te stoppen. Dat is te verwaarlozen op het totaal van leningen dat Fortis heeft uitstaan – om precies te zijn vier basispunten, ofwel 0,4 procent van het totaal.

Alle Nederlandse banken profiteren van klanten die stipt betalen. ABN Amro hoefde in het tweede kwartaal slechts 62 miljoen euro uit voorzorg apart te leggen, ING 50 miljoen. Dat lijken flinke bedragen, maar afgezet tegen de omvang van de leningen die deze bedrijven hebben uitstaan, zijn het schijntjes.

Hoe minder geld de banken voor slechte leningen opzij hoeven te zetten, hoe hoger de winst is die ze kunnen rapporteren. En de bijdragen aan voorzieningen liggen op een historisch laag niveau. ‘Dertig basispunten is normaal’, zegt Fortis-topman Jean-Paul Votron. ‘Ik denk dat we tegen het einde van het jaar rond de vijftien basispunten zitten.’

Dat de banken nu profiteren van lage kosten voor slechte leningen heeft een aantal oorzaken, zegt Fortis’ financieel directeur. ‘Aan de ene kant wordt minder aan de voorzieningen toegevoegd, omdat de banken minder slecht nieuws op zich zien afkomen. Door de lage rentestand komen minder bedrijven in de financiële problemen. Aan de andere kant valt veel geld vrij, omdat de banken na 2003 hun risico’s te voorzichtig hebben ingeschat.’ Het gevolg van deze dubbelslag is dat banken extreem lage kosten hebben voor slechte leningen.

In zekere zin is dat voordeel een gevolg van de uitbundige jaren negentig, zegt analist David van der Zande van Effectenbank Stroeve. ‘Toen gebruikten de zakenbanken kredieten als lokkertjes om veel beter betaalde opdrachten voor fusies en overnames binnen te halen.’

Hierdoor werd niet altijd even nauw gekeken naar de risico’s van leningen. Ook Fortis heeft die fout gemaakt, zegt Mittler: ‘We hebben in 1998 en 1999 geld verloren doordat we de balans gebruikten om zaken te financieren waarvan we het risico niet voldoende beheersten.’

Fortis was zeker niet de enige die op de blaren moest zitten. Bij grote recente faillissementen – onder meer Enron, Worldcom, KPNQwest en Parmalat – moesten bijna alle grote internationale banken flinke veren laten.

En wat zich bij de grote, in het oog lopende klanten afspeelde, had ook plaats op kleinere schaal bij tienduizenden MKB-bedrijven. Ook die konden door de economische tegenwind hun leningen niet meer aflossen en gingen soms zelfs failliet. Om die reden werden banken voorzichtiger. ‘Dat heeft zeker invloed gehad op het beleid van banken’, zegt Van der Zande van Stroeve. ‘Maar dat is niet de enige oorzaak waardoor de voorzieningen zo laag zijn. Er kwam nieuwe regelgeving en de systemen om risico’s in kaart te brengen, zijn verbeterd.’

Dat de voorzieningen op dit lage niveau blijven, lijkt uitgesloten. Van der Zande ziet de eerste donkere wolken in Amerika: ‘De leningen van Ford en GM zijn al afgewaardeerd tot junkstatus. Je hoort dat men daar al begint te piepen.’

De Volkskrant 26 augustus 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

VorigeVolgende

Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten