Op 7 mei 2010 zijn er een aantal uitspraken gepubliceerd van de rechtbank Amsterdam.
Sommigen waren al gepubliceerd op de website van PAL en hier besproken.
Op de eerste en de laatste na zijn het allemaal Leaseproces zaken.
Een overzicht van de nieuwe uitspraken.
Op 23 december 2009 is er een uitspraak gedaan in een zaak waarin de gedupeerde zichzelf verdedigde over een geschil met Dexia m.b.t. een uitspraak door de Klachtencommissie DSI.
In deze uitspraak door de KC DSI werd Dexia veroordeeld tot het betalen van een gedeelte van de schade. Volgens de gedupeerde heeft Dexia slechts een gedeelte van wat betaald moest worden aan de gedupeerde betaald, waarna hij een rechtszaak is begonnen tegen Dexia.
Echter, de rechter stelt de gedupeerde in het ongelijk waardoor de gedupeerde de proceskosten van Dexia moet betalen.
De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BM3641
Op 3 februari 2010 heeft de rechtbank een uitspraak gedaan in een eegaleasezaak, waarbij ook sprake is van het Dexia Aanbod en erfgenamen na overlijden van de eega.
De vernietiging wordt toegewezen en alle stellingen van Dexia afgewezen.
De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BM3654
Op 10 februari 2010 is er een uitspraak gedaan in een eegalease zaak, waarbij Dexia stelde dat er sprake was van verjaring.
Het beroep op verjaring door Dexia is afgewezen en ook de mening van Dexia dat door de en/of rekening de eega op de hoogte was van de betalingen werd afgewezen.
De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BM3632
Op 24 maart 2010 is er een uitspraak gedaan in een eegalease en Dexia Aanbod zaak waarin Dexia stelde dat er sprake was van o.a. verjaring en dat de contracten geen huurkoop zijn..
Alle eisen van Dexia worden afgewezen en de vorderingen van de gedupeerde toegewezen
De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BM3671
Op 31 maart 2010 deed de rechter een uitspraak in een eegalease zaak waarbij Dexia een beroep deed op verjaring.
Dit werd echter afgewezen door de rechter.
De vernietiging en de vordering door de gedupeerde werd toegewezen.
De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BM3677
In de zaak van 7 april 2010 ging het deze keer om het schenden van de zorgplicht.
De gedupeerde had geen advocaat en verdedigde zichzelf met verve.
De rechtbank oordeelde, zoals ook was gesteld door de gedupeerde, dat er sprake was van een onaanvaardbaar zware financiële last en wijst 2/3 vergoeding van de inleg en 2/3 kwijtschelding van de restschuld toe.
De gedupeerde was student met een laag inkomen.
De gedupeerde had ook problemen met de eindafrekening en de rechter gaf hem gelijk.
Dexia heeft 3 jaar gewacht met het beëindigen van het contract en alle termijnen doorberekend in de eindafrekening.
3.16. [eiser] heeft ter comparitie echter de vraag opgeworpen of Dexia de eindafrekeningen wel op de juiste wijze en op het juiste moment heeft opgesteld (en of zijn schade derhalve zonder meer aan de hand van deze eindafrekeningen kan worden vastgesteld). Hij heeft immers reeds eind 2003 aan Dexia kenbaar gemaakt van de overeenkomsten af te willen en is toen ook gestopt met betalen, terwijl Dexia de overeenkomsten eerst in 2006 daadwerkelijk heeft beëindigd. Op deze manier zijn aan hem teveel (achterstallige) termijnen in rekening gebracht, aldus [eiser].
3.17. De kantonrechter oordeelt op dit punt als volgt. [eiser] heeft Dexia al bij brief van 17 december 2003 laten weten de lease-overeenkomsten te willen beëindigen en is toen ook gestopt met betalen. Dat [eiser] in zijn brief mogelijk de term “vernietigen” heeft gebruikt, omdat hij een beroep deed op dwaling, en niet “opzeggen” vindt de kantonrechter niet relevant. Enerzijds geldt dat als iemand een overeenkomst “vernietigt” dit impliceert dat hij (ook) voor de toekomst van de overeenkomst af wil en anderzijds had Dexia dit ook zo moeten begrijpen, zeker nu [eiser] op dat moment ook is gestopt met betalen. Het is derhalve, zoals [eiser] stelt, zonder nadere toelichting die vooralsnog ontbreekt, onbegrijpelijk dat Dexia na ontvangst van deze brief van [eiser] nog bijna drie jaar heeft gewacht met het daadwerkelijk beëindigen van de overeenkomsten en de gedurende die periode verschuldigde termijnen volledig aan [eiser] in rekening heeft gebracht. Daarnaast merkt de kantonrechter op dat in artikel 2 van de lease-overeenkomsten is toegezegd dat in geval van vroegtijdige beëindiging na drie jaar op de dan resterende termijnen een korting van 50% zou worden verleend, terwijl Dexia in de eindafrekeningen de resterende termijnen contant heeft gemaakt tegen 5%.
3.18. Voor de verdere beoordeling zal Dexia uitleg moeten geven omtrent hetgeen hiervoor is overwogen en in ieder geval eindafrekeningen in het geding moeten brengen die zijn opgemaakt per eind 2003 en waarin tevens de resterende termijnen in rekening worden gebracht met toepassing van het bepaalde in artikel 2 van de lease-overeenkomsten.
Deze uitspraak is ook erg interessant voor Aegon Vliegwiel gedupeerden omdat Aegon dezelfde truc uithaalt als men het contract schriftelijk beëindigt c.q. stopt met betalen.
De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BM3683
Groeten,
Piet